реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Як правильно платити за воду?

Порядок справляння збору за спеціальне використання води у 2012 році регламентується розділом XVI Податкового кодексу України.
Платниками збору за спеціальне використання води визначені водокористувачі – суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва (ст. 323 Податкового кодексу).
Відповідно до п. 297.1 ст. 297 Закону України від 4 листопада 2011 року № 4014-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» до переліку податків і зборів, за які не здійснюється нарахування, сплата та подання податкової звітності, не включено збір за спеціальне використання води.
Отже, починаючи з 1 січня 2012 року, збір за спеціальне використання води сплачують також і платники єдиного податку.
Не є платниками збору за спеціальне використання води бюджетні установи, які повністю утримуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, якщо вони не використовують обсяги води для господарської діяльності, направленої на отримання доходу у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах кодексу), платники фіксованого сільськогоc-подарського податку.
У порівнянні з 2011 роком, у 2012 році ставки збору збільшено у 1,113 раза (згідно із Законом України від 22 грудня 2011 року № 4235-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів», який набрав чинності з 13 січня 2012 року).
Отже, при обчисленні податкових зобов’язань за період з 01.01.12 по 12.01.12 включно платники збору застосовують ставки збору, що діяли у 2011 році, а починаючи з 13.01.12 – нові, відповідно до вищевказаного Закону № 4235.
У зв’язку зі зміною ставок протягом звітного періоду у податковій декларації збору: за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води за І квартал 2012 року рекомендуємо відображати дані двома окремими рядками, з відповідною приміткою у цих рядках: «з 01.01.12 по 12.01.12 включно» та «з 13.01.12 по 31.03.12 включно».
ДПІ у м. Чернігові ДПС





Коментарі (0)
avatar