реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Як отримати торговий патент?

Податковим кодексом України внесено зміни до порядку отримання торгових патентів на деякі види підприємницької діяльності.
Тепер торговий патент – це державне свідоцтво з обмеженим строком дії на провадження певного виду підприємницької діяльності та користування яким передбачає своєчасне внесення до бюджету відповідного збору.
Cтавки збору, відповідно до кодексу, встановлюються сільськими, селищними та міськими радами з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року.
Тобто, згідно з вимогами Кодексу, у разі змін мінімальної заробітної плати станом на 1 січня календарного року необхідно змінювати і ставки збору.
Податковим кодексом також змінено терміни дії окремих торгових патентів та терміни сплати збору.
Термін дії торгового і пільгового патенту на здійснення торговельної діяльності - 5 р; діяльність з надання платних побутових послуг – 5 р; торгівля валютними цінностями - 5 р; діяльності у сфері розваг (код виду діяльності) – 2р.
Терміни сплати – щомісяця не пізніше 15 числа, який передує звітному місяцю, Кодексом не передбачено перенесення збору у зв‘язку з вихідними і святковими днями. Ставка збору торгівельної діяльності та надання платних послуг на території обласних центрів становить від 0,08 до 0,4 розміру мінімальної заробітної плати на місяць.
Також передбачена норма, за якою у разі невнесення суб’єктом господарювання збору у встановлений строк дія такого патенту анулюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення. А суми збору, не сплачені в установлені строки, вважаються податковим боргом і стягуються до бюджету згідно з положеннями кодексу. Ці норми спрямовані на покращення платіжної дисципліни платників збору та підвищення їх відповідальності.
До речі, ДПІ у м. Чернігові з початку року видано 911 торгових патентів. Станом на 01.07.2011 р. до місцевого бюджету надійшло плати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності близько 1,8 млн. грн.

Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar