реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Яйця бувають різні...

Чернігівська обласна газета "Біла хата" щотижня друкує низку всіляких цікавинок і з кулінарного світу, і з історії, і про різноманітні звичні для нас речі. Ось, приміром, до вашої уваги цікавинки про яйця.
* Курка сидить на яйцях 21 день.
* Великий строкатий дятел - тільки 10 днів. Дрібні горобині птахи насиджують звичайно два тижні, а великі хижаки - до півтора місяця. Страус (саме страус, а не страусиха) висижує свої гігантські яйця шість тижнів. Самка імператорського пінгвіна "вистоює" у розпал полярної ночі єдине яйце, вагою у півкіло , дев'ять тижнів. Рекордсмен з "Книги Гіннесса" - мандрівний альбатрос: він сидить на гнізді 75-82 дні. Більше року сидить на яйцях самка піщаного восьминога (Octopus conispadiceus), що живе в нас у Примор'ї та у північній Японії. 12-14 місяців висиджує яйця арктичний восьминіг-батиполипус (Bathypolypus arcticus).
* Найбільше яйце було відкладено у 1988 р. гібридом північного й південного страуса на фермі кибуца Хаон (Ізраїль). Його маса становила 2,3 кг.

* Найменші яйця серед птахів несе один з різновидів колібрі - розміром менше горошини й вагою близько 0,37 грама.

* В XVII столітті були по-варварськи знищені гігантські страуси, які були вдвічі більші сучасних африканських. Їх яйця важили до 8 кг. Яєчнею з такого яйця можна було б нагодувати 40 чоловік.

* Найбільші яйця несуть страуси - завбільшки із блюдце ( 15-20 см у довжину) і вагою більше кілограма. За обсягом страусине яйце дорівнює 24 курячим. Товщина шкарлупи 1,5 мм. Таке яйце з легкістю витримує вагу однієї дорослої людини.

* Качкодзьоб - єдиний на планеті ссавець, що відкладає й висиджує справжні яйця в шкарлупі. А дитинчат, що вилупилися, вигодовує молоком.

* 6 квітня 1999 р. в одному з вільнюських парків була споруджена піраміда з 20 тисяч писаних крашанок. Десять чоловік з п'яти годин ранку до полудня складали "писанки" на каркас пірамідальної форми. 20 тисяч яєць варилися 28 годин. Для варіння й розпису яєць було створено спеціальне устаткування. Висота піраміди становила чотири з половиною метри, довжина сторін - п'ять метрів. Спорудження занесене в книгу рекордів Литви. Яйця для великодньої піраміди купив Zemes ukio bankas. Після свята яйця були віддані до будинків старих та дитячих притулків.

* У 1984 р. Пітер Даудесуел випив 13 сирих яєць за 1 секунду.

* У 1987 р. Джон Кенмуїр з'їв 14 варених яєць за 14,42 с. Цей рекорд увійде в книгу "Диво", російський аналог Книги рекордів Гиннесса.

* Валерій Кісєльов з Білорусії перекрив досягнення, що належало росіянинові Миколі Севидову. Рекордсменові з Росії вдалося прибити до курячого яйця дрібними металевими гвоздиками 93 мініатюрні підкови. У результаті багатьох спроб Валерій Кісєльов прикував до яйця 580 гвоздиками вагою близько 1 мг 145 підківок вагою по 0,1 г і діаметром від 0,4 до 0,5 див. Підківки розташовані на унікальному яйці в такий спосіб: 17 підківок у верхньому ряді, 23 - у нижньому, а 15 композицій з 7 підківок кожна - у центрі.

* Найкоштовнішим з яєць Фаберже є "Зимове імператорське яйце", зроблене із цільного кристала гірського кришталю й прикрашене більш ніж 3 тисячами алмазів.

* У листопаді 1994 року це яйце було продано за 5.5 мільйонів доларів і на даний момент є найдорожчим яйцем у світі, нехай і не їстівним.




Теги:страусині яйця, Фаберже, Біла хата, сирі яйця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar