реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Іван Осадців: «Спека – не трагедія!»

Редакція «Сіверщини» звернулася до голови чернігівської міської асоціації «Зелений світ», лікаря Івана Осадціва з проханням дати поради – як рятуватися від спеки.

Іван Осадців: -- Я розкажу такий приклад: у Африці люди жили по руслу річки, де росли хлібні дерева. Точили з них воду і рятувалися від спеки. Прийшли туди транснаціональні корпорації: підняли рівень води у річці, затопили хлібні дерева, місцевим людям привезли кока-колу, спрайт та снікерси такі, що на них і муха не сідає і через деякий час стали дивуватися – чого місцеві так швидко мруть? А все просто: порушено природний баланс.

Як рятувалися українці у давні часи від спеки? Вдягали білий одяг – навіть прислів’я є “Білий, як полтавець». Чоловіки носили брилі солом’яні чи очеретяні, жінки – намітки білі. Пили кисляк і квас. Навіть працюючи на сіножаті чи жнивах! Звісно, воду джерельну, криничну, але кисле молоко більш корисне, бо відновлює лужний баланс.

Звичайнго, я пораджу гіпертонікам та людям з онкозахворюваннями уникати прямих сонячних променів – простіше кажучи, загоряти не треба. І здоровим людям теж захоплюватися загаром не варто.



Теги:БРИЛЬ, Іван Осадців, спека


Читайте також



Коментарі (0)
avatar