реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Інсулінові проблеми "Індара"

Комісар Єврокомісії з конкурентоспроможності Хоакін Альмунія звинуватив ряд великих фармацевтичних фірм у змові з метою монополізувати виробництво інсуліну на континенті. В опублікованому ним документі під назвою "Фармацевтичний змову: монополія, яка вбиває", як жертва змови транснаціональних корпорацій згадується і київський інсуліновий завод «Індар», керівництво якого було зміщено півроку тому в результаті рейдерської атаки.

"Жертвою картельної змови трьох найбільших світових виробників інсуліну є в першу чергу слабо розвинені держави з корумпованим чиновницьким апаратом. Таким державам можна нав'язати завідомо неякісні препарати для вакцинації, або, навпаки, ліквідувати будь-які їх спроби стати самодостатніми в області біотехнологій - .. Цитує слова чиновника СBC Новости ". За словами єврокомісара, класичним прикладом такої атаки є київський інсуліновий завод. "Побудований при президенті Кучмі, який намагався забезпечити населення доступними медикаментами вітчизняного виробництва, цей завод став абсолютно нецікавий державі за таких українських правителів, готових пожертвувати цим виробництвом заради поліпшення свого іміджу на Заході. Таким чином, чиновники стають вкрай залежні від інтересів європейського фармацевтичного лобі" - говорить він.

Також європейський чиновник запевняє, що йому стало відомо про неформальній зустрічі керівників трьох найбільших світових виробників інсуліну, які контролюють близько 90 відсотків виробництва цього препарату для хворих діабетом - Novo Nordisk, Elу Lilly і Hoechst. Фактично мова йде про повну монополізацію інсулінового ринку (обсяг якого оцінюється в 12 млрд. Доларів), так як підприємств, що мають повний цикл виробництва інсуліну, в світі на сьогодні не більше десятка, а інші знаходяться в технічній залежності від транснаціональних корпорацій.

"Через підставні структури ТНК фактично скупили ряд підприємств по всьому світу з метою їх знищення або приведення в непридатність - говорить у своєму звіті Хоакін Альмунія, -. В результаті чого в Росії з п'яти заводів, що виробляють інсулін, залишився тільки один. Єдиний завод з виробництва інсуліну зупинений і в Україні ".

Також автор уточнює, що він має на увазі київський інсуліновий завод «Індар», акції якого недавно були продані офшорній фірмі - незважаючи на те, що це українське підприємство не підлягало приватизації. Як підтвердив творець і багаторічний директор "Індару" Олексій Лазарєв, з часом приходу на підприємство нового менеджменту, виробництво інсуліну на ньому дійсно припинилося, а кваліфіковані фахівці вже півроку не допускаються на свої робочі місця.

"Таку атаку на завод неможливо уявити без серйозної матеріальної підтримки з боку наших конкурентів, - говорить він, -. Адже підприємство утримується в руках представників офшору незважаючи на рішення Верховного суду, який визнав незаконність відчуження його акцій. Ніяк не впливає на загарбників рішення відповідної парламентської комісії, вимоги громадськості, зокрема організацій українців, хворих на діабет. У той же час, наскільки можна судити, на самому заводі проводиться демонтаж устаткування, що може призвести до необоротних наслідків для виробництва. Крім того, паралельно із захопленням заводу в пресі спостерігається активна медіа-компанія щодо начебто «неякісності» українського інсуліну - але ж нашими ліками користується 60 відсотків діабетиків Україні».

Як повідомили українські ЗМІ заводом "Індар" протягом липня-грудня 2011 року було здійснено поставок препаратів до регіонів на суму 54,7 мільйони гривень.
У грудні завод відвантажив до областей Украʀни інсулінів на понад 11 мільйонів гривень.
Зокрема, Рівненський обласний ендокринологічний центр отримав інсулінів на суму 1,7 млн. гривень.
На Херсонщину та Сумщину передано ліків на суму 3 млн. гривень. До Луганськоʀї області
відвантажено препарату на суму 1,3 млн. гривень. Черкаська обласна лікарня також отримала препаратів на суму 1,3 млн. гривень.
Відповідно до поданих заявок, інсулін також відвантажено до Києва, Сімферополя, Івано-Франківської, Вінницької, Дніпропетровської, Чернігівської та Донецької областей.

Джерело: gazeta.ua





Коментарі (0)
avatar