реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Ілюзія блага — "тіньова зарплата"

Під час засідання “круглого столу» на тему: “Розвиток партнерських відносин на засадах прозорості, взаєморозуміння, відповідальності між податковою службою і великими платниками податків”, яка відбулася 28 квітня з керівниками та головними бухгалтерами підприємств – великих платників податків області, Голова Державної податкової адміністрації в Чернігівській області Валентин Осипенко акцентував увагу присутніх саме на виплату заробітної плати “в конвертах”.

Валентин Васильович підкреслив, що на жаль, останнім часом досить поширеною є нелегальна наймана праця та виплата зарплати “в конверті”. Йдеться про ухилення від сплати податків шляхом оподаткування лише незначної частини зарплати без відображення у бухгалтерському обліку або ведення “подвійної бухгалтерії”.
Після перевірок стосовно дотримання податкового законодавства при виплаті зарплати за січень – березень донараховано підприємствам понад 6,2 млн. грн., а підприємцям майже 1 млн.грн. недоплаченого податку з доходів фізичних осіб.

Матеріали 3 перевірок передані до податкової міліції. На 108 підприємствах області після втручання податківців підвищено рівень заробітної плати. А це означає, що до перевірок частина її виплачувалась без документального оформлення, тобто “в конвертах”.

“Тіньова зарплата” – це не лише порушення керівником податкового законодавства, але й ілюзія блага для того, хто її отримує. Адже, не відраховуючи від свого доходу частини коштів до Пенсійного фонду, фондів соціального страхування, працівник може залишитися без гідної пенсії, соціальних гарантій при втраті працездатності. І тоді вже допомогти не зможе ніхто – ні профспілки, ні суд, адже працівник надав перевагу тимчасовому благу – зарплаті “у конверті”.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та
звернень громадян ДПА в Чернігівській області.
Відповісти Відповісти всім Переслати




Теги:зарплата в конвертах, втрата працездатності, пенсія, Ілюзія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar