реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Ічня стає форпостом українсько – кримсько-татарської дружби

В райцентрі Ічня урочисто відкрито меморіальну дошку видатному діячеві відродження кримсько- татарського народу Номану Челебіджіхану.

Ще раніше в селі Крупичполе Ічнянського району було відкрито перший в Україні пам’ятник, що символізує дружбу українців з кримськими татарами, на познаку об'єднання військ гетьмана Івана Виговського та кримського хана Мухамед Гірея ІV перед переможною Конотопською битвою 1659 року. Тоді до пня було розгромлено москалів.

Минулого року в райцентрі створено товариство українсько- кримсько-татарської дружби «Бірлік», яке очолює Микола Череп - голова обласної організації Народного Руху України. А книга Юнуса Кандима «Не заросте травою поле бою…» до сторіччя першого Курултаю була надрукована також в Ічні.

Відкриття ж дошки першому голові уряду кримських татар Номану Челебіджіхану саме в Ічні пояснюється тим, що тут він перебував двічі. І в тому числі купував пиріжки з капустою та говорив, що найсмачніших не було ніде. Заступник голови Меджлісу кримсько-татарського народу Ільмі Умеров та перша заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар також купили в Ічні пиріжки за капустою і відзначили, що й зараз їх печуть смачними.

Зрештою, Ічня має й татарську назву - Ічень...

Василь ЧЕПУРНИЙ,
"Голос України"






Теги:Ічня, Ільмі Умеров, кримські татари, Микола Череп


Читайте також



Коментарі (0)
avatar