реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Глистів прожене... верба!

Наші пращури не мали у своєму користуванні сучасної кількості медичних препаратів. Натомість вони зналися на помічних властивостях рослин. Недарма своєрідним символом української природи є верба біла.
Вона зазвичай виростає до 25—30 м висотою, має розлогу крону, темно-сіру в тріщинах кору. Гілля — довге, інколи понад 2 м, тонке, гнучке. У медичних цілях використовують кору, зібрану в період руху соку. Сировину сушать на горищах чи в приміщенні, яке добре провітрюється. Термін зберігання — 4 роки. Препарати, виготовлені з кори, мають знеболювальні, протизапальні, жарознижувальні, потогінні, протиалергійні, антибактеріальні, кровоспинні, ранозагоювальні й протиглистні властивості. Відвар і настій кори також застосовують для тамування головного болю, у разі невралгії, неврозів, ревматизму, подагри, ГРЗ, захворювань травного тракту, хвороб печінки й селезінки, спричинених токсикацією. Крім того, вони допомагають у лікуванні запальних процесів сечовидільних шляхів та маткових кровотеч.

Відвар кори готують так: 15 г сировини залити 200 мл окропу, кип’ятити 30 хв, настояти до охолодження, профільтрувати, приймати по 1 ст. л. 3 рази на день.
Настій кори: 1 ч. л. залити 200 мл окропу, настояти до охолодження, профільтрувати, приймати по 1 ст. л. 4—5 разів на день.

Порошок з кори верби приймають по 0,5—1 ч. л. на ніч.

Зовнішньо відвар і настій кори верби білої застосовують для полоскань за стоматиту, гінгівіту, пародонтозу, ангіни, запальних процесів у ротовій порожнині та горлі.

А ще з відвару кори готують ванни для лікування варикозного розширення вен, флебіту, пролежнів, використовують його й для обмивання ран.

Для боротьби з підвищеною пітливістю приймають ванни з настоєм кори, який готують так: 1 ч. л. порошку кори залити 400 мл холодної води, настояти 8 годин, профільтрувати, додати до ванни.
Порошок з подрібненої кори використовують для припинення носових кровотеч і для присипки кровоточивих ран.

Про цілющі властивості різноманітних рослин щотижня на своїх шпальтах розповідає чернігівська обласна газета для всієї родини "Біла хата". Читайте! Передплачуйте! Передплатний індекс 41338. Звертайтесь до листонош!




Теги:кора верби, пролежні, запальні процеси, Біла хата, верба, варикозне розширення вен, глисти, Ревматизм


Читайте також



Коментарі (0)
avatar