реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Геть фармацевтичну мафію!

Народний депутат фракції Олександр Кодола вимагає усунути "фармацевтичну мафію" та абсолютну монополію з ринку державних закупівель на постачання витратних матеріалів для проведення гемодіалізу в Україні.

Про це він заявив під час брифінгу у Парламенті.

Олександр Кодола зазначив, що за офіційними даними, в Україні перебувають на обліку близько півмільйона хворих на хронічне захворювання нирок, з них близько 5 тис. знаходяться на лікуванні методом замісної ниркової терапії (гемодіалізу).
При цьому, за його даними, обласні та міські центри гемодіалізу переповнені, а у неофіційній черзі на отримання процедури гемодіалізу знаходиться не менше 7-8 тис. пацієнтів.

Олександр Кодола навів статистику про те, що Україна щорічно витрачає понад 1 млрд гривень тільки на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу. У той же час лише близько 20 % хворих, які потребують такого лікування, мають можливість його отримувати за рахунок державних коштів.

Народний депутат наголосив, що "однією з основних причин такого стану речей є абсолютна монополія на ринку гемодіалізу декількох компаній, які захопили і поділили між собою цей ринок".

"Якщо проаналізувати державні закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу протягом останніх декількох років, то можна говорити, що в країні діє так звана "фармацевтична мафія", яка без перебільшення має причетність до усіх закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення", - підкрослив він.

Згідно з інформацією народного депутата, у державних закупівлях на постачання витратних матеріалів для гемодіалізу "в 99 % випадків беруть участь та виграють дві групи компаній, які просто диктують державі свої ціни, що у 2-3 рази вищі за відповідні ціни у ЄС".

"Люди помирають, бо не можуть заплатити та отримати лікування, тоді як продажні чиновники і "фармацевтична мафія" висмоктують з держави усі соки, наживаючись на державних закупівлях. Спільними зусиллями ми не дамо наживатися на хворобі десятків тисяч українців", - наголосив парламентар.

Олександр Кодола озвучив вимогу до Антимонопольного комітету та МОЗ припинити порушення діючого законодавства та створити прозоре конкурентне середовище для забезпечення максимальної економії бюджетних коштів під час держзакупівель витратних матеріалів для гемодіалізу. Він повідомив, що вже звернувся з відповідними заявами до антикорупційних органів.

Довідково:

В Чернігівській області в останнє десятиріччя спостерігається, як і в цілому по Україні, значний ріст рівня ниркових захворювань. Разом з тим, система надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю, що існує в області, не здатна забезпечити її належний рівень. Кількість хворих в Чернігівській області, що знаходяться на гемодіалізі, складає понад 185 осіб, що складає трохи більше 180 пацієнтів на 1 млн. населення. Ця цифра є дещо вищою, чим середні дані в цілому по Україні, але, разом з тим, це тільки 20 - 25% від загальної кількості пацієнтів.

Діалізні відділення в Чернігові, Прилуках, Ніжині не здатні забезпечити усіх пацієнтів, які цього потребують, замісною нирковою терапією. Практично не охоплені методом гемодіалізу східні та північно-східні райони області. У таких районах, як Коропський, Талалаївський, Сосницький знаходяться на гемодіалізі тільки по 1-му пацієнту, у Куликівському, Корюківському, Семенівському районах – по 2 пацієнти, що зовсім не відображає реальну потребу.

На думку фахівців, причини того, що тільки кожен п’ятий пацієнт, який цього потребує, отримує замісну терапію методом гемодіалізу, є наступними:

1.Непрозорі умови проведення торгів на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу. За умови проведення чесних торгів, без прописування технічних умов під конкретного постачальника продукції, ціни могли знизитись майже в двічі, відповідно вдвічі більше пацієнтів могли б отримати допомогу. Досить легко перевірити, що вартість витратних матеріалів, що постачаються в Україну і, зокрема, в Чернігівську область, в європейських країнах є суттєво нижча, чим у нас.

2. Низький рівень диспансеризації населення, зокрема сільських жителів.

3. Недоступність допомоги для жителів віддалених від Чернігова районів.

Подекуди пацієнти повинні їхати сто та більше кілометрів тричі на тиждень, щоб отримати життєво необхідне лікування. Це негативно впливає на результати лікування та тривалість життя хворих з хронічною хворобою нирок.

Прес-служба народного депутата України Олександра Кодоли



Теги:гемодіаліз, державні закупівлі, Кодола, фармацевтична мафія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar