реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Генетично модифіковані організми: закони та реалії

Україна ухвалила закони, за якими виробники мають позначати на упаковці: чи містить їх продукція генетично модифіковані компоненти. Що потрібно для того, аби закон почав виконуватися? І хто буде перевіряти продукти на вміст ГМО?
Ці та інші питання обговорили фахівці у прямому ефірі ТРА "Новий Чернігів".

Світ та ГМО

У програмі взяли участь фахівці державного підприємства "Чернігівстандартметрологія", управління у справах захисту прав споживачів, виробники та лікарі.
Як світ ставиться до генетично модифікованих продуктів, розповів виконуючий обов’язки генерального директора ДП "Чернігівстандартметрологія" Ігор Анищенко. За його словами, Сполучені Штати Америки свою продукцію на внутрішньому ринку не маркують. Не позначають вони вміст ГМО і у продукції, яку експортують.
Європа більш обережна у ставленні до генетично модифікованих продуктів. Там маркування обов’язкове. У Росії воно запроваджене близько 5 років тому.
Найбільш радикально до ГМО ставиться Африка. Завозити туди генетично модифіковану продукцію заборонено.
Наша держава уже ухвалила закон, за яким виробники обов’язково мають позначати на маркуванні, чи містить їх продукція генетично модифіковані компоненти.

Лікарі - про ГМО

На сьогодні у світі офіційно зареєстровано 11 видів рослин із ГМО. Серед них томати, соя, рапс, кукурудза, картопля, кабачки та інші широко вживані рослини.
Їх вплив на організм людини учені ще остаточно не дослідили. Завідуюча гастрологічним відділенням Чернігівської міської лікарні № 2 Людмила Жила переконана, що дітям давати продукти з ГМО не можна.
"До 4 років дитина має несформовану ферментну систему, і не повинна їсти ГМО. Викликається алергізація, процеси травлення порушуються", - сказала вона.
Людмила Жила порадила звертати увагу на склад продукту і вживати по можливості товари українського виробництва.
Головний лікар міської санепідемстанції Віталій Василець зазначив, що офіційно генетично-модифіковані культури в Україні не вирощуються. А дослідження щодо впливу на організм людини ведуться:
"Висновки наші будуть тоді, коли розроблять системи оцінки, кількісні варіанти як у самій рослинній продукції, так і рослинної продукції у складі інших продуктів. Коли буде вивчений і доведений вплив ГМО на організм людини, тоді будуть і висновки".
Чи використовують сировину із ГМО чернігівські виробники?
Продукція Чернігівського молокозаводу уже пройшла усі випробування і має підтвердження: ГМО у її складі немає – розповіла головний спеціаліст ВАТ "Чернігівський молокозавод" Тамара Дилова
"У вересні 2009 та січні поточного року випробовували свою продукцію, всі види. Маємо документи про лабораторні дослідження", - підкреслила вона.
Керівник АТЗТ "Ритм" Олександр Кириченко також запевнив, що їх продукція генетично модифікованих організмів у своєму складі не має, використовує лише вітчизняну сировину і вимагає підтверджуючі документи від постачальників. За його словами, АТЗТ "Ритм" може провести відповідне дослідження та довести відсутність ГМО.

Хто перевіряє продукцію?

Державне підприємство "Чернігівстандартметрологія" перевіряє виробників та сертифікує продукцію імпортерів.
"Наше підприємство "Чернігівстандартметрологія" на даний момент з продукцією, що містить ГМО, не стикалося. Закордонна продукція, що надходить на сертифікацію, генетично модифікованих організмів не містила. Це підтверджено документами і протоколами випробувань", - наголосив в. о. генерального директора підприємства Ігор Анищенко.
Продукти у торгівельній мережі перевіряє управління у справах захисту прав споживачів. Спеціаліст управління Валентина Нашиванько підкреслила: виробники не поспішають ставити позначки "містить ГМО" або "не містить ГМО". А управління у справах захисту прав споживачів провести перевірки не може. Воно не має ні власної лабораторії, ні грошей на дослідження.
Де ж можна провести такі випробування? У акредитованих лабораторіях – зазначив в. о генерального директора ДП "Чернігівстандартметрологія" Ігор Анищенко. Такі лабораторії уже є майже у кожній області.
"Закон є, і він обов’язковий до виконання. Виробникам я б порадила, якщо продукція багатокомпонентна, вимагати всі документи у виробників сировини. Контролювати якість продукції на вміст ГМО у лабораторіях, які уже є в Україні. Думаю, найближчим часом усе увійде у норму і стане звичайним випробуванням", - відзначила директор науково-виробничого сертифікаційно-випробувального центру ДП "Чернігівстандартметрологія" Тетяна Романюта.
Скоро має з’явитися і реєстр, який буде містити перелік продукції і генетично модифікованої сировини – додав Ігор Анищенко. Такий реєстр має скласти Міністерство охорони здоров’я.
Тільки коли з’явиться реєстр і порядок досліджень – можна буде говорити, що Україна буде виконувати закони щодо маркування продукції із ГМО.

Чи готові місцеві виробники працювати по-новому?

Чернігівський молокозавод, за словами Тамари Дилової, нові упаковки замовив уже із позначкою "ГМО не містить". А директор АТЗТ "Ритм" Олександр Кириченко додав, що випробування у лабораторії та виготовлення нових упаковок на ціну виробів суттєво не вплинуть.

Прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"




Теги:продукція імпортерів, ферментна система дитини, молокозавод, лабораторії. лікарі, генетично модифіковані організми


Читайте також



Коментарі (0)
avatar