реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Газобалонний дефіцит

З кожним роком темпи газифікації природним газом населених пунктів нашої держави зростають, втім залишається значна кількість громадян, до яких це благо цивілізації ще не потрапило. Зокрема, це стосується мешканців віддалених районів, сіл, дачників. Саме вони є споживачами побутового скрапленого газу і їхня частка від усього обсягу споживання по Україні становить 12 %. Ще донедавна на ринку скрапленого газу відомий бізнесовий принцип «попит породжує пропозицію» діяв безвідмовно, але останні події у цій сфері змусили похвилюватися, як газопостачальників, так і споживачів.

На Чернігівщині єдиним спеціалізованим підприємством, яке забезпечує населення скрапленим газом в балонах, є ВАТ «Чернігівгаз».
У 2009 році «Чернігівгаз» щомісячно брав участь у спеціалізованих аукціонах і закуповував у заводів - виробників ( ВАТ «Укрнафта» та ДК«Укргазвидибування») необхідні обсяги скрапленого газу для забезпечення комунально-побутових потреб населення. Майже півроку стабільний рівень відпускних цін заводів-виробників, за результатами торгових сесій спецаукціонів, дозволяв підприємству не підвищувати кінцеву відпускну ціну на балонний газ, що відпускається населенню.
Але починаючи з листопада 2009 року, ряд аукціонів не відбувся, що в свою чергу призвело до того, що газопостачальні підприємства України, в тому числі і «Чернігівгаз», змушені були призупинити відпуск газу населенню. За цей час практично у всіх регіонах виникли черги населення на цей вид палива. Однією з причин зриву торгів були спроби одного з виробників, а саме ВАТ "Укрнафта", виставити на продаж свої звичні обсяги газу за завищеною ціною, після чого аукціонний комітет, дотримуючись правил проведення аукціонів, скасовував заявки на участь.
Виробництво скрапленого газу у січні цього року мало чим відрізнялося від попередніх місяців і за повідомленням окремих операторів ринку скрапленого газу, половина виробленого пального залишається на заводах. Причина подібних «корок», на думку президента Української асоціації скрапленого газу Сергія Півня, криється в змінах у правилах проведення аукціонів з продажу цього палива. А саме, згідно з минулорічною грудневою постановою Уряду № 1405 "Про внесення змін до Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату, природного і скрапленого газу та вугілля ", заводи-виробники зобов'язані виставляти всі наявні в них партії ресурсу на спеціалізовані аукціони із продажу пропан-бутану населенню. У підсумку, на січневих торгах ДК "Укргазвидобування" реалізовало близько 11 тис. тонн газу за пільговою ціною, замість звичних 6 тис. тонн. При цьому, більша частина була скуплена комерційними структурами. Облгазам вдалося придбати лише залишок.
В січні «Чернігівгаз» зміг придбати повний заявлений обсяг газу для забезпечення потреб населення, але вимушена двохмісячна «перерва» (останній аукціон відбувся в жовтні 2009 р.), без сумнівів, негативно вплинула на чіткий порядок забезпечення скрапленим газом мешканців області. За цей період підприємство не отримувало жодної тонни пального для реалізації населенню і намагалося перекривати дефіцит залишками з попередніх місяців.

В зимову пору значно ускладнюється доставка балонів до споживачів. Несприятливі погодні умови спричиняють значне збільшення фінансових витрат на пальне, що робить доставку збитковою для підприємства.
Не зважаючи на це, ВАТ «Чернігівгаз» робить усе можливе, аби будь-які зміни на ринку скрапленого газу істотно не відчули споживачі. Для реалізації газу населенню в лютому місяці підприємство підготовлене. При подальшому проведенні спеціалізованих аукціонів перебоїв з постачанням не передбачається.
Прес-служба ВАТ «Чернігівгаз»




Теги:газ, Чернігівгаз


Читайте також



Коментарі (0)
avatar