реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

ФОТОрепортаж: як це – бути сліпим чи слабозорим

Саме такий стан спробували відчути на собі відомі люди Чернігова

Чи комфортно людям, які мають проблеми зору чи взагалі сліпі, пересуватися Черніговом, долати пішохідні переходи, користуватися громадським транспортом тощо? Це ризиковано для життя! Такого висновку дійшли учасники акції «Крок до світла», яка пройшла в нашому обласному центрі 24 березня з ініціативи благодійної організації «Аратта» та Медіа-центру «Моє місто». Її учасниками стали депутати міської ради, громадські лідери, журналісти.

Відомі люди (депутати міської ради В’ячеслав Лебідь і Марина Рейко, а також підприємець і громадський діяч Андрій Кудабєков та громадський діяч Геннадій Максак) з пов’язками на очах спробували подолати нескладний для зрячої людини маршрут – дістатися від будинку Чернігівської міської ради до бібліотеки ім. В. Короленка. Від журналістів участь в акції взяла Анастасія Яновська. Кожного з учасників експерименту супроводжували «поводирі» - представники ЗМІ. Про свої враження вони розповіли на прес-конференції в бібліотеці ім. В.Короленка.

На сьогодні в Чернігові проживають понад 600 сліпих людей. Сліпі та слабозорі можуть більш-менш безпечно подолати лише декілька пішохідних переходів, обладнаних звуковим сигналом (в центральній частині міста їх немає!). Для дітей з особливими потребами (вади зору) діє всього один дошкільний заклад. Є також спеціальна школа-інтернат (в районі П’яти кутів), де навчаються діти з усієї області. Випускники школи здобувають освіту у вищих навчальних закладах. Однак влаштуватися на роботу для них – величезна проблема. Підприємства дуже неохоче беруть на роботу слабозорих і сліпих людей.

Покращити якість життя дітей з вадами зору має на меті спільний українсько-голландський проект «НА СОНЦІ», що реалізує в нашій області Управління освіти і науки облдержадміністрації. Мова йде про запровадження у навчальний процес індивідуальних планів підтримки, повну соціальну адаптацію цих дітей, а в перспективі - можливість отримати конкурентоспроможну освіту, працювати та заробляти на достойне життя. В рамках цього великого проекту «Аратта» реалізує проект «Голос батьків». Його завдання презентувала громадськості менеджер цього проекту Олена Трубенок.

Так «Голос батьків» прагне об’єднати зусилля батьків слабозорих і сліпих дітей, щоб активніше відстоювати їхні інтереси. «Можна не рахуватися з однією людиною, але нехтувати вимогами організації набагато складніше», - переконана менеджер проекту. Діти і дорослі люди з вадами зору мають право жити повноцінним життям, вільно спілкуватися з друзями. Варто змінити суспільні стереотипи, через які люди з обмеженим зором змушені жити ізольовано, суспільство повинно створити рівні можливості для всіх.

Про труднощі, які доводиться долати родинам, де виховуються діти з особливими потребами, розповіли присутнім їх батьки. «Не кожен батько чи мати здатні прийняти недугу дитини. Це може бути позиція великої любові і прагнення розділити долю своєї дитини або позиція неприйняття факту дефекту зору, що може викликати неприйняття і самої дитини, - говорять вони. - Буває, що відсутність знань про особливості психічного та фізичного розвитку дітей з вадами зору не дає нам можливості розвивати дитину. Дехто просто не вірить у потенціал її розвитку. Інколи трагічна ситуація надломлює батьків».

Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» батьки є учасникам навчального процесу. Однак насправді їх участь часто обмежується тим, аби привезти дитину до школи і забрати. Батьки переважно не є рівноправними учасниками освітнього процесу, вони не володіють навичками роботи з дітьми з вадами зору, не знають особливостей їхнього розвитку і навчання. Вони не отримують індивідуальну допомогу від шкільного психолога, соціального педагога, медичного спеціаліста. Батьки самі потребують підтримки – інформаційної, психологічної тощо.

Головна проблема сліпоти – це не проблема втрати зору, реальна проблема – це нерозуміння, відсутність можливостей та інформації, - погодилися учасники акції «Крок до світла». «Тож коли ви побачите на вулиці людину з тростиною світлого кольору чи в окулярах з товстими лінзами, заплющить очі хоча б на хвилинку і спробуйте відчути світ так, як відчуває вона», - підсумувала голова правління благодійної організації «Аратта» Вікторія Філатова.

Акція проводиться в рамках проекту "Голос батьків", що реалізується за фінансової підтримки програми МАТРА посольства Королівства Нідерландів в Україні







Теги:слабозрячі люди, адаптація, сліпі



Коментарі (0)
avatar