реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

ФОТО дня: Японська трагедія

Число жертв землетрусу в Японії росте з кожною годиною: загиблих і зниклих безвісти вже понад 2,5 тисячі людей
Влада країни на даний момент офіційно підтвердила загибель 900 людей, повідомляє ИТАР-ТАСС. (Джерело фото: Журнал Другого )

Землетрус виявився настільки сильним, що будівлі в японській столиці розгойдувалися ще кілька хвилин після підземних поштовхів, в токійському представництві агентства падали меблі, сипалася штукатурка зі стелі.

Натовпи токійців вибігли на площі та інші відкриті простори з висотних будівель після землетрусу і чекали вказівок влади. Стовпи чорного диму піднімалися над житловими кварталами в прибережних районах столиці. У Токіо були чутні сирени машин "швидкої допомоги". Мобільний телефонний зв'язок був паралізований. Урядом Японії було оперативно створено екстрений штаб. Збройним силам була дана команда надавати будь-яку допомогу постраждалим.

Майже відразу була оголошена загроза цунамі - попереджалося про хвилі висотою до 10 метрів, що насувалися на північно-східне узбережжя острова Хонсю. Приблизно в 09:25 мск чотириметрові хвилі обрушилися на місто Камаісі в префектурі Івате, і потужне цунамі почало заливати північно-східне узбережжя острова Хонсю.

Більше фото тут: :Журнал Другого

У результаті цунамі сильно постраждали префектури Міягі, Івате і Фукусіма, в шести різних префектурах були відзначені численні пожежі. Горів зокрема металургійний комбінат, а також сховища з природним газом на нафтопереробному заводі в прилеглій до столиці префектурі Тіба. Величезний збиток був заподіяний місту Сендай. Повністю залитий водою розташований там міжнародний аеропорт. У місті Санріку вода піднялася до рівня третього поверху. Зруйнований морський порт.

Руйнування були відзначені і в столиці. Зокрема, завалився зал громадських зібрань "Кудан КАЙКАН" в центрі міста, під його уламками опинилися поховані люди. У Токіо і його передмістях було повністю припинено рух поїздів. Повідомлялося про обвалення шпиля токійській телевежі.

Масові відключення електрики торкнулися префектури Аоморі, Акіта, Івате, Міяги, Фукусіма, Ямагата і Ніїгата. Без світла залишилися щонайменше 4400 тисяч будинків.

Через потужного землетрусу в Японії щонайменше 1 млн сімей залишилися без води в результаті руйнування водопроводів. Брак води відчувається в 16 префектурах - від Хоккайдо до Аїті в південній частині острова Хонсю. У найбільш складному становищі опинилося населення префектур Міяги і Ібаракі. У самому Токіо поки немає перебоїв з надходженням води, газу і електрики.

За повідомленням японської влади, на північному сході країни зруйновано 3,4 тис. будівель, кількість пожеж в житловому масиві і на промислових об'єктах перевищило 200 випадків. Ось вже більше 20 годин продовжується сильна пожежа на нафтопереробні заводи в місті Ітіхара, в сусідній з Токіо префектурі Тіба.

Близько 5,6 млн сімей на рівнині Канто і в регіоні Тохоку залишаються без електрики, є аварії на газопровідних лініях. З ряду терплять лихо районів країни в центральний уряд надходять прохання розширити постачання медикаментами, водою, продовольством, а також паливом для автономних двигунів.

Всі аеропорти Японії працюють зі значними перебоями. Сьогодні вранці були скасовані 312 внутрішніх авіарейсів. Ряд літаків, що прямували в аеропорти найбільш постраждалого від стихії північного сходу країни, в п'ятницю були перенаправлені в міжнародний аеропорт Осаки.

Уряди багатьох країн виступили з пропозиціями про надання допомоги постраждалій від стихійного лиха Японії. Так, держсекретар США Гілларі Клінтон у що відбулося сьогодні телефонній розмові зі своїм японським колегою Момосе Мацумото повідомила про "готовність США надати Японії всебічну допомогу". Сполучені Штати вже направили до Японії для надання допомоги у зв'язку з землетрусом шість військових кораблів.

Австралія оголосила про відправку до Японії команди рятувальників. До її складу увійшли 76 досвідчених лікарів, поліцейських, пожежників і інженерів.

Президент Південної Кореї Лі Мен Бак у свою чергу також пообіцяв надати всебічну підтримку зусиллям Токіо в справі ліквідації наслідків стихійного лиха.

Як повідомив сьогодні глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, Євросоюз запустив механізм взаємодії у сфері цивільної оборони для надання допомоги Японії.

Джерело тексту: Цензор.net







Теги:цунамі, Японія, Землетрус


Читайте також



Коментарі (0)
avatar