реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Естонці до націонал - большевиків не ходили

Кажуть, у певні моменти Визвольної війни армія Естонії сягала 100 тис осіб. Плюс мала сателітні московські війська. Порядкувала на територіях, що впритул наближалися до Петербурга - нещодавньої столиці Імперії.
Естонці оголосили незалежність 24 лютого 1918. На місяць пізніше, ніж Україна.

Ніхто не квапився визнавати Eesti Vabariik. Тоді як Україна тішилася офіційним визнанням найбільших країн Європи й Туреччини.

Естонці порядкували під носом у Лєніна. Тоді як в Україну московити засилали далекі експедицїі.
Населення Естонії - 1 млн осіб. І у Визвольній Армії побував тоді кожен десятий мешканець. Але побував в ОДНІЙ армії. А не в додачу до Армії УНР - ще й у Галицький Армії, в Армії Гетьмана Скоропадського, в Армії Нестора Махна й Отамана Григорьєва, в Армії Денікіна, в бандах Щорса і примкувших загонах "націонал-комуністів".
О, так! Якщо б у естонців було стільки армій, як в українців, вони б ніколи не мали держави. І навіть кількаденного суверенітету не мали. Україна ж, поставивши парочку мільйонів "під ружжо", опинилася під чотирма окупантами і цивільними втратами за підсумками століття від 20 до 30 млн людей. Тобто кілька десятків Естоній.

Тому ми розуміємо вагу дати 24 лютого для естонців. Хай їм здоровицця. У нас тепер теж єдина армія. Святкувати будемо пізніше.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:гібридна війна, махно, націонал - большевики, Ростислав Мартинюк, Україна - Естонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar