реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Головна інтрига виборів– яка з трьох партій «зони ризику» пройде в парламент

Експерт презентував результати загальноукраїнського соціологічного опитування «Електоральні настрої населення України». Якби вибори до Верховної Ради України відбулися сьогодні, то голоси загальної кількості опитаних б розподілилися таким чином: Партія регіонів отримала б 20,7%, «Батьківщина» - 16,9%, «УДАР» - 14,4%, КПУ – 10,1%, «Україна – Вперед!» – 5,3%, «Свобода» - 5,1%, «Наша Україна» - 4,7 відсотка.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав директор з наукових питань Всеукраїнської соціологічної служби при НАНУ, кандидат філософських наук, доцент Борис Сагалаков, презентуючи результати загальноукраїнського соціологічного опитування «Електоральні настрої населення України», проведеного з 5 по 7 жовтня. При цьому 10,1% опитаних вказали, що не довіряють нікому, а 5,8% зазначили, що їм важко відповісти.

«Соціологія дає тенденцію, тенденція на сьогодні така: основна цікавість в сьогоднішній електоральній ситуації – зможуть чи не зможуть пройти партії зони ризику», - зазначив експерт. За його словами, «набере «Батьківщина» чи ПР на 2-3% більше чи менше – це принципово не змінить розстановки сил у парламенті, а от якщо прийдуть нові політичні сили, доведеться створювати компроміс». У зв’язку з цим він нагадав про «золоту акцію», яку мали свого часу соціалісти, а потім Народна партія Литвина.
Посилаючись на результати дослідження, експерт відзначив, що однозначно брати участь у голосуванні збираються 44,5% опитаних, 35,6% - «скоріш за все, так», 9% - «скоріш за все, ні», 4,1% - однозначно не голосуватимуть, а 5,6% було важко відповісти.

Серед тих, хто однозначно збирається прийти на вибори, 23,6% опитаних віддали б свій голос за Партію регіонів, 18,5% - за «Батьківщину», 16,7% - за «УДАР Віталія Кличка», 11,4% - за КПУ, 7,3% - за ВО «Свобода», 5,4% - за партію «Україна – Вперед!», 5,4% - за «Нашу Україну». У такому разі, наголосив експерт, похибка складає до 3,5 відсотка.

Б.Сагалаков відзначив, що серед трьох останніх політичних сил найбільше шансів на проходження до парламенту має ВО «Свобода», бо має найнадійніший електорат. «Найнадійніший електорат – у крайньо радикальних сил: у комуністів – ліворуч і у «Свободи», – підсумував Б.Сагалаков.

Найстабільніший виборець у КПУ – 58,1%, ВО «Батьківщини» - 54,2% та Партії регіонів – 50,5%. «УДАР», як і «Наша Україна», отримали 38,6%.

Коментуючи зростання рейтингів партій, що не входили до групи фаворитів нинішніх виборів, Б.Сагалаков зазначив: «Вже давно склалась ситуація, що на національно-демократичному напрямку працює три доволі сильних політичних сили. Певний час тут значну перевагу мала «Батьківщина» , за рахунок харизми Юлії Володимирівни. Зараз тіснять їх «Наша Україна», «Свобода», частину електорату відбирає і «Удар». За його словами, «сьогодні «Батьківщина» не змогла відіграти роль провідної національно-демократичної сили».

Відповідаючи на запитання щодо фінішного прискорення «Нашої України», експерт назвав ситуацію «очікуваною і соціологами, і політологами» у зв’язку з “ностальгією»: «Десь спрацьовує певна ностальгія, пов’язана із ім’ям лідера, особливо я дивлюсь, що зростає електорат інтелігенції у «Нашої України», і електорат підприємців - виникає певна ностальгія по свободі слова в інтелігенції і по свободі підприємництва у підприємців».

Він також нагадав ситуацію, коли після поразки на президентських виборах 2004 року, яка багатьма вважалася нищівною, уже на парламентських виборах 2006-го року Партія регіонів опинилася серед лідерів.

Оцінюючи якість кампанії основних політичних сил, експерт зазначив, що робота побудована на деструктиві. «Помаранчеві» розказують, які погані сьогодні «сині» - їх треба змінити, а «сині» розказують, як погано було при владі «помаранчевих», - зазначив експерт.

Він також наголосив на відсутності обговорення конкретних проблем, зокрема, щодо судової системи та створення «горизонталі» влади.
«На даному масиві можна дати тільки тенденцію», - сказав експерт і додав, що вирішальними у виборчій кампанії є останні 3 тижні.

Прес-служба «Нашої України»


Загальноукраїнське опитування проводилося з 5 по 7 жовтня в усіх областях України та місті Києві. Всього за випадковою квотною вибіркою із врахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України було опитано 2500 респондентів. Можлива похибка - 2,2%.

УНІАН





Коментарі (0)
avatar