реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Двох українців обміняли на двох агентів Москви

Агенти спецслужб Росії Олена Гліщинська і Віталій Діденко, засуджені в Україні, прибули в РФ в обмін на Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва (на фото). Юрій Солошенко - колишній директор заводу на Полтавщині, був на Московії звинувачений у шпигунстві. Афанасьєва ж затримали російські окупанти у Криму за звинуваченням у тероризмі. він був визнаний політичним в'язнем.

Як повідомляє у вівторок 14 червня "Інтерфакс-Україна", Гліщинська і Діденко прибули до Москви рейсом ДТК "Росія". Олена Гліщинська прилетіла разом з неповнолітньою дитиною. Гліщинська перебувала в СІЗО Одеси, Діденко – в колонії в Рівненській області.

Раніше повідомлялося, що Гліщинській змінили запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов'язання, а Діденка помилували. Указ про помилування Діденка у вівторок оприлюднено на офіційному сайті президента України Петра Порошенка.

"Розглянувши клопотання про помилування Діденка В.І., пропозиції Комісії з питань помилування та інші обставини, відповідно до пункту 27 статті 106 Конституції України постановляю помилувати: Діденка Віталія Ігоревича, 1988 року народження, засудженого вироком Суворовського районного суду м. Одеси від 7 вересня 2015 року, - звільнити від подальшого відбування основного покарання", - йдеться в указі глави Української держави №251/2016 "Про помилування засуджених" від 14 червня.

Гліщинську і Діденка звинувачують в сепаратизмі - вони були з-поміж організаторів і активних учасників так званої "Народної ради Бессарабії". За словами голови СБУ Віталія Грицака, це було частиною плану дестабілізації, який російські спецслужби почали реалізовувати рік тому. Надалі планувалося здійснити політичні вбивства (зокрема народного депутата Олексія Гончаренка), підірвати мости і відрізати південь Одеської області від решти території України, ввести "зелених чоловічків", проголосити "незалежну Бессарабію" і дестабілізувати ситуацію в Україні, Молдові та Румунії.

В результаті активної протидії з боку СБУ ці плани були зірвані. У березні-квітні були проведені арешти, серед затриманих були журналісти Артем Бузила, Віталій Діденко та Олена Гліщинська. Згодом Бузилу було засуджено до чотирьох років обмеження волі, через рік він вийшов на волю за "законом Савченко" і відразу ж покинув Україну. Гліщинська і Діденко відправляться до Росії сьогодні.

Директор телекомпанії "Нова хвиля" Олена Гліщинська (Романова) була арештована співробітниками СБУ в квітні минулого року. Півтора місяці тому в СІЗО у неї народився син. Окрім того, у неї є ще двоє неповнолітніх дітей.

Віталій Діденко - головний редактор сайту "Інфоцентр", що належить сепаратистові Антону Давидченку. Діденко був затриманий СБУ 29 квітня 2015 року після обшуку, який працівники СБУ провели в його квартирі. Під час арешту Діденко намагався втекти від співробітників СБУ і вистрибнув з 3-го поверху своєї квартири, в результаті чого зазнав кількох переломів. Під час обшуку, окрім різних документів, листівок, маніфестів, пов'язаних із "Народною радою Бессарабії" та закликами відділення південної частини Одеської області від іншої України, працівники СБУ виявили у нього кокаїн.

10 вересня 2015 року Суворовський райсуд Одеси визнав його винним у тому, що він в Інтернеті сприяв проголошенню на південному заході Одеської області державного утворення з проектною назвою "Бессарабія". Суд визнав В.Діденка винним у замаху на територіальну цілісність держави та засудив його до трьох років обмеження волі з конфіскацією майна. Зараз справа перебуває в апеляції.

Додамо, що незаконно засуджені в РФ українці Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко вже прибули на батьківщину. Їх супроводжували прес-секретар президента України Святослав Цеголко і перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Афанасьєв і Солошенко після прильоту в Україну відразу госпіталізовані.



Теги:окупація Криму, фсб, політв'язні, бесарабська республіка, Одеса, Солошенко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Не зрозуміло, як можна обмінювати агентів на неагентів. Або вони всі агенти або всі неагенти. А може це спосіб "за здорово живеш" випускання злочинців?
Тобто, злочинці можуть не боятися, бо завтра на їх визволення арештують звичайних громадян. Громадяни бійтеся! "Гібридизація-мутація" в дії.
avatar