реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Дванадцять — святе число для податкової

У нинішніх умовах працювати всім суб’єктам підприємницької діяльності складно, а великим платникам податків – тим більше. Адже це значні обсяги виробництва та великі податкові зобов’язання. У ДПІ у м. Чернігові нараховується 12 великих платників податків. Податківцям міста вдалося налагодити плідну співпрацю з ними, рівень добровільної сплати податків становить 98%.

У І кварталі до бюджетів усіх рівні великими платниками податків сплачено 24,6 млн.грн податків і зборів, в т.ч. до Державного бюджету 19,0 млн.грн., до місцевого бюджету – 5,6 млн.грн.

На сьогодні з 12 великих платників податків, які працюють у місті, вклад до бюджету становить 13%.

На жаль криза не залишила і цих платників податків поза увагою. Основною причиною, яка негативно вплинула на стан розрахунків з бюджетом з податку на прибуток, є збільшення собівартості продукції промислових підприємств. Це негативно вплинуло на зменшення податкової віддачі, збільшилося кількість збиткових підприємств і сум задекларованих ними збитків.

Проблеми є у всіх галузях. Однак найкритичніша ситуація склалася у будівництві. Воно скоротилося у І кварталі поточного року на 25,6%.

За підсумками 2009 р. 1428 підприємств, які перебувають на обліку у ДПІ м. Чернігові, мають податкову віддачу з податку на прибуток менш ніж 1%, головна проблема – відсутність фінансів та інвестицій.

Нинішнього року ми плануємо залучити додаткові кошти до бюджетів. Вплив світової кризи зменшується, економічний клімат у м. Чернігові поліпшується. Окремі галузі поступово повертаються до рівня власних показників минулих років

На обліку у ДПІ у м. Чернігові перебуває незначна кількість великих платників податків, але вони дійсно великі – бюджетоутворюючі. Так би мовити, еліта Чернігівського бізнесу, яка має багаторічну історію створення та сумлінну сплату податків.

У роботі з ними ми дотримуємося двох основних напрямків: з одного боку це налагодження партнерських відносин з платниками податків, з другого – більш дієва робота з СГД, які порушують податкове законодавство.

Щодо останніх, то вже цього року відділом податкової міліції виявлені 8 злочинів у сфері оподаткування, за цими фактами порушено кримінальні справи. Суми збитків досягають 578,7 млн.грн., з яких уже відшкодовано – 3,8 млн. грн.

Серед великих платників податків таке явище, як заробітна плата „в конвертах”, непоширена. Про це свідчать такі цифри: за результатами поданої звітності середньомісячна зарплата на одного працівника по підприємствах становить 2400 - 3700 грн.

За І квартал 2010 року частка задекларовано обсягів продажу великими платниками податків складала 25,5 відс. обсягів міста, задекларовано 642,9 млн.грн. Великими платниками сплачено податку на прибуток в сумі 3,7 млн.грн., податку на додану вартість – 11,4 млн.грн. Значні суми сплачено податку з доходів фізичних осіб 4,5 млн.грн., витримано рівень надходжень І кварталу 2009 року.

Ми постійно нагадуємо платникам податків, що стан наповнення міського бюджету залежить як від рівня заробітної плати, так і її своєчасної виплати. Тому проводимо роботу з громадянами щодо проблем, які їх очікують внаслідок отримання зарплати „в конвертах”, фінансових ризиків, відсутності не лише пенсій, а і усіх соціальних гарантій, визначених Конституцією України.

Податківці міста здійснюють значну роботу з надання практичної допомоги великим платникам податків. Це проведення тематичних семінарів, засідань „круглого столу”, консультацій, висвітлення в засобах масової інформації актуальних питань податкового законодавства. Водночас є випадки, коли порушення виникає через незнання норм податкового законодавства. Тут якраз і допомагає роз’яснювальна робота: надання вичерпних і кваліфікованих відповідей, консультацій. Є таке поняття „Незнання законів не звільняє від відповідальності”. Тому податківці намагаються скоротити кількість подібних випадків.

І надалі наша робота буде спрямована на поінформованість громадськості щодо переваг статусу великого платника податків, поліпшення податкового супроводження, упорядкування та уніфікації інформаційних потоків, необхідного програмного забезпечення для обробки показників фінансово – господарської діяльності великих платників податків, удосконалення форм обліку, запровадження нових підходів до аналізу фінансово – господарської діяльності, розвитку партнерських відносин на засадах прозорості.

Віктор Тканко, заступник начальника ДПІ у м. Чернігові




Теги:податкова, великі платники податків, Дванадцять, злочини у сфері оподаткування


Читайте також



Коментарі (0)
avatar