реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Два санаторії повернула прокуратура

Прокурор Чернігівської області Сергій Мірошниченко провів брифінг, на якому повідомив журналістам про діяльність прокуратури щодо повернення державі відчуженого майна оздоровчих закладів, що перебували у віданні професійних спілок. У брифінгу взяли участь заступник прокурора області Олександр Ясь та начальник відділу та начальник відділу представництва інтересів громадян і держави в судах Лілія Федорченко.

Як зазначив прокурор області, в Чернігівській області є два об’єкти оздоровчого і турисько-екскурсійного призначення, що перебувають у віданні профспілок: дитячий санаторій ім.Щорса ( ПАТ «Укрпрофоздоровниця») і комплекс будівель туристичного готелю «Брянськ» (ПАТ «Укрпрофтур»). Ці об’єкти на час прокурорської перевірки перебували у віданні приватних підприємств, а не самої федерації профспілок чи обкому галузевої профспілки. Прокуратура не могла залишатися осторонь того, що загальнонародне надбання, яке набувалося і утримувалося коштом рядових членів профспілок, враз стало приватними.

Господарським судом Чернігівської області задоволено позов прокуратури і визнано за державою право власності на майно готелю «Брянськ» (м.Чернігів) вартістю 3 млн. 300 тис., яке усупереч вимогам закону було зареєстровано за приватним акціонерним товариством «Укрпрофтур».

Також рішенням Господарського суду Чернігівської області задоволено позов прокуратури в інтересах держави в особі Фонду державного майна України та визнано незаконними і скасовано правовстановлюючі документи, на підставі яких неправомірно перейшов у власність акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця» (також приватного) санаторій ім.Щорса (Сосницький район).

Слідчим відділом прокуратури області було порушено і розслідувано дві кримінальні справи щодо незаконного відчуження профспілками майна, що перебувало у їх віданні.

Зокрема, у червні поточного року було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.364 ч.1 КК України (зловживання владою), за фактом реалізації нерухомого майна – гуртожитку з гаражем дитячого санаторію ім.Щорса за 9 924 грн., при експертній вартості 95 613 грн. Справу направлено за підслідністю до прокуратури м. Києва, оскільки рішення про незаконне відчуження приймалися і нотаріально посвідчувалися саме там.

Кримінальну справу було порушено і стосовно колишнього начальника Чернігівського міжміського бюро технічної інвентаризації за ст.165 ч.2 КК України (в редакції 1960 року) (зловживання владою).

Як встановило слідство, у 2000 році начальник БТІ без наявності підтверджуючих документів про право власності на туркомплекс «Брянськ» загальною вартістю 1,9 млн. грн., в порушення закону підготувала проект рішення Чернігівського міськвиконкому про оформлення (на той час за ЗАТ «Укрпрофтур») свідоцтва про право власності на туркомплекс.

У подальшому вказане майно вартістю 1,9 млн. грн. незаконно перейшло у власність Чернігівського обласного акціонерного товариства по туризму та екскурсіях «Чернігівтурист», яке на сьогодні вже приватне.

Новозаводським районним судом міста Чернігова справу розглянуто, постановлено вирок. Винна особа не відбуває покарання лише через закінчення строків давності.

У своєму виступі Сергій Мірошниченко наголосив, що прокуратура визнає право профспілок на гарантовану Конституцією і захищену законом від будь-якого втручання статутну діяльність, в тому числі господарську і фінансову, якщо вона не суперечить закону, не завдає шкоди суспільним інтересам. Не зважаючи на розгорнуту проти прокуратури інформаційну кампанію, вона і в подальшому послідовно відстоюватиме інтереси держави та громадян.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області



Теги:прокуратура Чернігівської області, профспілки, санаторії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar