реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Другий "постріл" Василя Чепурного

Друга книжка Василя Чепурного -- головного редактора газети "Сіверщина" і голови чернігівської обласної "Просвіти" -- щойно вийшла друком «на периферії» -- у менській друкарні "Домінант". І хоч пан Чепурний з обранням «периферійної» друкарні зекономив трохи грошенят, проте книга його має зовсім не «периферійний» вигляд з огляду на дизайн, не кажучи вже про саме наповнення, про чтиво, власне.

Називається книжка доволі мудро – «В осім барку». Але хто читав першу книгу пана Василя -- "Акурайку" (теж закручено! – «ХД»), то той і без вищої освіти зрозуміє чому так називається друга.

Цього разу у книзі значне місце відведено нотаткам про поїздку редактора "Сіверщини" до США. Розділ зветься -- "Запасний світ. Америка". Там багато влучних спостережень, міркувань про журналістику і американські життєві звичаї та принципи.

Знаходимо в книжці і продовження колонки редактора та щоденникових записів. Є і літературознавчі ремінісценції, як то російська література очима Валерії Новодворської, скажімо, та завершення нашумілої дискусії Василя Чепурного з Володимиром Базилевським. «Кусюча» вийшла переписка.

Василь Чепурний уперто продовжує також діагностувати, сидячи в Чернігові, не мало – не багато, а розпад Російської Федерації. Правда, часто з цитуванням російських авторів.

У книзі, як неочікуваний сюрприз, знайдуть себе сотні чернігівців та столичних відомих людей, з якими спілкується автор. І той «сюрприз» не завжди у яскравій обгортці. Ті судження і роздуми, оцінки не завжди похвальні, зате завжди -- щирі.

Є "В осім барку" і особисті -- ліричні та інтимні -- переживання автора.

Одне слово, книжка є, і книжка гарна, талановита. Але тут постає найбільша нині проблема добрих українських авторів – є кому писати, але хто читатиме?!!
Як донести добрий інтелектуальний продукт до читача?

У Чернігові, скажімо, є кілька книжкових крамниць. Проте складається враження, що їх керівники та власники абсолютно не розуміють і не хочуть розуміти різниці між продажем книжок та сала із ковбасами. Через те в цих крамницях на видному місці все, що завгодно – від російської примітивної і шкідливої літератури до відверто ворожого нам інтелектуального письма. Наших українських письменників там вдень зі свічкою не знайдеш.

Через те Василь Чепурний і змушений через всі засоби комунікацій, аж до розвішування оголошень на стовпах, повідомляти, що його книжку можна придбати нині хіба би в приміщенні товариства "Просвіта" у Чернігові.

Ну, а перша презентація нового видання очікується традиційно для Василя Чепурного, уродженця деснянського краю -- в музеї Олександра Довженка у Сосниці.

Обов’язково з тієї нагоди поїдемо до Сосниці.
Дату оголосимо додатково.

Аврора Люпин
Сайт "Хвиля Десни" Хвиля Десни



Теги:Сіверщина, В осім барку, Василь Чепурний, Хвиля Десни, Акурайку


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Не мучте! Негайно вишліть книгу поштою , оплату гарантую.
avatar
2
biggrin
avatar