реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Донеччина очищається: місто Дзержинськ перейменовано!

Сесія міської ради Дзержинська Донецької області ухвалила рішення про перейменування міста в Торецьк. Так називається річка, на якій стоїть місто. Історична назва - Щербинівка.

Місто до російсько- української війни мало 43 тисячі мешканців, а разом з населенням міськради (до його складу входять 10 сіл і 7 селищ) - біля 90 тисяч. Місто займається видобутком вугілля, є коксохімічний та металічний заводи.

Місто виникло на річці Кривий Торецьк від богуславського козака Антона Щербини. Тут він і загинув, захищаючи від татар переправу через річку. У 30-ті роки 19 століття хутір Щербинівський та села, що його оточували, були об'єднані у село Щербинівка, яке увійшло до складу Залізнянської волості Бахмутського повіту. В цей час у Щербинівському руднику добували 25% усього тогочасного видобутку вугілля Донбасу.

Від німецьких окупантів місто звільнене 5 вересня 1943 року, від російських - 21 липня 2014 року. Українські Збройні Сили в ході бою зайняли місцевий штаб бойовиків, який знаходився у Дзержинську, після цього розпочали звільнення міста від терористичних угруповань. Після напружених боїв силам АТО вдалося взяти під контроль Дзержинськ та підняти над адміністрацією прапор України.

13 листопада 2014-го українські збройні сили здійснили упереджувальний удар по терористам, котрі рушали з-під Горлівки на Дзержинськ, артилерією знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки та до 20 бандитів[14]. 21 листопада засоби масової інформації поширюють повідомлення, що з території Горлівки терористи обстріляли Дзержинськ артилерією та системами залпового вогню «Град» — по поселеннях шахти Південна і Артемово, багато поранених місцевих жителів, зазнали руйнувань школа та житлові будинки[15].

24 січня 2015 року терористично-російські угрупування обстріляли блокпост під Дзержинськом, загинули 6 військових, 10 поранені[16]. 27 січня снаряд терористів влучив в приватне домоволодіння, на місці вибуху знайдено тіло жінки 88-ти років[17]. 5 лютого терористи обстрілюють місто з ствольноі артилерії, поранено чоловіка поблизу Дзержинського хлібзаводу[18].

13 лютого після обстрілу снаряд, що потрапив в будинок, обірвав життя жінки 1948 р.н. 22 березня під вечір бойовики обстріляли Дзержинськ, щонайменш одного мешканця поранено. 13 квітня бойовики з мінометів обстріляли селище шахти «Південної» в Дзержинську, поранені двоє підлітків. 23 липня увечері терористи обстрілюють місто, поранень зазнав місцевий житель. Вночі з 29 на 30 липня терористи обстріляли центральну частину міста, загинуло двоє місцевих жителів. В ніч з 7 на 8 серпня 2015-го проросійські терористи з використанням артилерії обстріляли Дзержинськ, поранені двоє мешканців — чоловік та жінка. Вночі з 13 на 14 серпня терористи вчергове обстрілюють Дзержинськ, поранено двоє людей[



Теги:перейменування, декомунізація, Щорс, російсько- українська війна, ДЗЕРЖИНСЬК


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
1
З позицій мовознавства у цьому перейменуванні не гаразд. Народ володів мовою, коли називав поселення Щербинівкою, на відміну від теперішніх мово(не)знавців та адміністраторів.
Форма "Торецьк" не українська, а російська.
avatar