реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Незабаром всіх примусять визначитися з рідною мовою на всеукраїнському перепису

У центрі уваги суспільства і влади сьогодні, крім «Євро-2012» та наступних парламентських виборів, опинилося мовне питання через скандальне «прийняття» картками 248 нардепів 3 липня 2012 року закону «Про засади державної мовної політики».
На жаль, не менш важлива для суспільства подія безпосередньо пов"язана з мовним питання – Всеукраїнський перепис населення – чомусь досі залишається поза увагою як громадськості, так і опозиційних політиків. До речі, партія влади оголосила про те, що планує чергове перенесення перепису з 2012 на 2013 рік.


Нагадаю, що по закону авторства Колесніченка-Ківалова регіональна мова вводиться у випадку, якщо ця мова є рідною для не менше 10% громадян, що населяють певну територію. Ця «норма» абсолютно безпідставно вигадана авторами-провокаторами з метою розколу України. Посилатися на будь-які європейські правові документи або практики – тільки ганьбитися.
Крім того (!?), законі Колесніченка-Ківалова (якщо їх не влаштовуватиме власна вигадана підривна «норма» в 10%) за рішенням місцевої ради чи за результатами збору підписів в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої складає менше 10% населення відповідної території.
І тепер найголовніша інтрига цього скандального закону: чисельність регіональної мовної групи на певній території визначається на підставі даних Всеукраїнського перепису населення про мовний склад населення у розрізі адміністративно-територіальних одиниць (не плутати з національним!)
Отже, у разі прийняття цього законопроекту за даними останнього Всеукраїнського перепису 2001 року, російська мова стане регіональною в 10 областях, АР Крим, містах Києві і Севастополі.
Спробуємо з’ясувати на прикладі Чернігівської області.
За підсумками Всеукраїнського перепису населення 2001 року переважну більшість на Чернігівщині становили українці - 1155,4 тисячі або 93,5%. За роки, що минули від перепису населення 1989 року, кількість українців зменшилася на 10,6%, а їх питома вага серед жителів області зросла на 2%.
Друге місце за чисельністю посідали росіяни - 62,2 тисячі або 5%. Проте їх кількість, порівняно з переписом 1989 року, зменшилася на 35,6%. Питома вага росіян у загальній кількості населення області зменшилася на 1,8 %.
У той же час українську мову вважали рідною 89% населення області, що на 3,3%більше, ніж за даними перепису 1989 року. Російську мову визнали як рідну 10,3% населення(!). До речі, саме цей останній показник і планується визнати визначальним для введення регіональної мови.
Цікаво, що у порівнянні з минулим переписом цей показник знизився на 3,3 відсотка.
При цьому у 2001 році тільки 94,4% українців на Чернігівщині вважали рідною українську мову, а 5,6% (!?) - російську. Російську мову рідною вважало 88,8% росіян, українську – 11,1%. Цікаво, що серед білорусів рідною білоруську мову вважали 32,5%, українську – 21,3%, російську – 46,2%. Серед евреїв мову своєї національності рідною визнали 2,2%, українську – 29%, російську – 68,3%.
Отже, визнання мови рідною кожною людиною (від немовляти до глухонімої людини) під час перепису є досить складним і суб’активним явищем над яким люди або не замислюються, або можуть здійснювати під впливом того, хто здійснює опитування.

Дивіться самі:
Проект програми Всеукраїнського перепису населення включає такі питання:

6. Ваше етнічне походження (національність)
(за самовизначенням респондента, записати національність (народність) або етнічну групу)
- відмова від відповіді

9. Ваші мовні ознаки
9.1. Ваша рідна мова
9.2. Чи володієте українською мовою
- так
- ні
9.3. Інші мови, якими Ви володієте
- мова жестів


Отже, громадянин України має право відмовитися під час перепису вказати свою національність. У той же час зобов’язаний дати відповіді на питання: Ваша рідна мова? Чи володієте українською мовою? В разі вагань, це за нього обов’язково зробить хтось інший.
Наступний Всеукраїнський перепис населення планувалося провести у 2011 році, але уряд Азарова-Януковича переніс його проведення на у 2012 рікі. Всі підготовчі заходи до перепису повинні бути здійснені до 1 вересня 2012 року.

Отже, цей перепис фактично відкідає і підміняє проведення референдуму щодо мови і на підставі закону Колесніченка-Ківалова, який Партія регіонів і комуністи з тушками з усих сил протягують у Верховній Раді, може поділити Украну з мовного питання так, як це заманеться партії влади: поділяй і володарюй.
Враховуючи, що навіть на виборах в Україні і голосуванні у парламенті відбуваються фальсифікації, яким опозиція не може ефективно протидіяти, використання сфальшованих результатів Всеукраїнського перепису 2012 чи 2013 року щодо мови, яку громадяни вважають рідною, планується використати для розколусуспільства і подальшого знищення Української державності.
Переконаний, що саме такий сценарій партія влади готує для українців у разі невдалих для неї результатів парламентських виборів.

Сергій Соломаха





Коментарі (7)
avatar
1
Минулого року, здається, на Харківщині, проводили пробний перепис. Перепищиків просто гнали, а подекуди ще й травили собаками.
avatar
2
Отже, це підтвержує шо перепис буде однозначно сфальсифіковано владою.
avatar
3
Пане Сергію!
Чи правильно я Вас зрозумів - якщо 10,3% громадян захочуть ввести російську мову, то 89,7% не зможуть цьому заперечити? Невже таке записано в європейській мовній хартії?
avatar
4
Пояснюю, якщо 10,00001% громадян, що мешкає в регіоні(область, район, місто, село) дадуть відповідь, що їх "рідна" мова, наприклад, російська(ідиш, русинська, караїмська тощо) введення цієї мови як регіональної відбувається автоматично. Якщо менше 10%, то за рішенням місцевої ради чи за результатами збору підписів(див. матеріал).
За визначенням панів К-К: "рідна мова – це перша мова, якою особа оволоділа в ранньому дитинстві".
Наприклад, через те, що я з 3-х місяців був у дитячих яслах, а потім у дітсадку цілодобово, що належав залізниці, бо мати працювала там, я ,по задуму К-К, повинен чемно вказувати, що у моя рідна мова "рсійська", що є чистою правдою або брехати? До речі, на залізниці і досі російська мова є офційною, а ми досі їздемо до Ніжина і Києва по Юго-Западной залізниці.
avatar
5
Але то , як ви кажете пане Сергію, лише "визначення панів К-К". Навіть за Союзу у графі перепису (1979) здається, людина називала рідною мову на свій вибір. Так вчинили мої батькі, коли "лічильники" наполягали на "русскай".
avatar
6
Пане Борисе, це визначення "рідної" мови ("рідна мова – це перша мова, якою особа оволоділа в ранньому дитинстві") з проекту закону К-К №9073, який вже прийнято у першому читанні 5 червня 2012 р.
І це визначення "рідної" мови має всі шанси стати законом, якщо будемо жувати соплі і займатися самоїдством, пане Борисе!
avatar
7
Але й рвати сорочку на грудях не варто. Законопроект антиконституційний. Хочуть змінити відповідно Конституцію, тоді буде справді важко . Це буде вирішувати нова ВРУ, яку обиратимемо у жовтні.Зараз хто не дає вимагати дотримання ст.10 Конституції? Не пікетами-підписами насамперед, а щоденною управлінською роботою. Не знаємо як? А для чого тоді партії, громадські організації, творчі спілки, громадські ради і т.д, і т.п.?
Пам'ятаєте, у 80-х був плакат, завезений з Канади: "Ти говориш його (Т.Шевченка) мовою?".
Чом би не започаткувати рух - "Спілкуймося українською!"? Вишиванки тепер не боїмося одягати, давайте перейдемо на українську. На робочому місці, на людях!
avatar