реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Диякон порадив митрополиту Павлу поцілувати Януковича в сраку

Священник з Волині Віктор Мартиненко написав лист керівництву УПЦ МП, у якому пояснив, чому рекомендував владиці Павлу Лебедю «поцілувати Януковича у сраку».

23 січня у повідомленнях інформаційних агенцій з’явилася інформація про те, що на урочистому молебні з нагоди дня Соборності України в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, її намісник митрополит Павел порівняв В. Януковича з Господом Іісусом Христом і запевнив у підтримці усієї Церкви (мова йде про УПЦ Московського патріархату).

І диякон з Волині Віктор Мартиненко у Фейсбуці розмістив повідомлення: "Владико, Павел! Будь ласка, не говоріть від лиця усієї Церкви, ми розуміємо, що у вас спільні фінансові інтереси – просто станьте і, у черговий раз, на камери поцілуйте їх у сраку, а від усіх не треба!!".

Його повідомлення набрало більше десяти тисяч схвальних лайків, на нього пслалися півтори тисячі інтернет- ресурсів.

Митрополит Павел особисто подзвонив диякону і прокляв його. У відповідь диякон звернувся до свого правлячого архієрея.

"Спершу зазначу, - пише він у рапорті, - що слово ”срака”, вжите мною, не є нецензурним, лайливим чи недрукованим. Це підтверджує те, що абсолютно усі видання процитували цей вислів повністю, не замінивши літери зірочками. Це слово міститься у словниках української мови.

Наприклад:
Словарь української мови Б. Грінченко : в 4-х т.
Великий тлумачний словник сучасної української мови.
Cлово ”срака” є українським аналогом російського слова ”жопа”, яке теж є вживаним навіть у літературній мові і міститься у ”Толковом словаре русского языка Ожегова”.
Згідно ”Cловарю архаизмов русского языка”. Та Словарю русских синонимов”. слово ”срака” є простомовним синонімом слова ”афедрон”, яке вживається у Святому Євангелії від Матфея 15:17.

Відтак, вжита мною конструкція ”поцілуйте його в сраку” є простомовним ідіоматичним виразом, що означає підлабузництво, підлизництво та плазування, що на мою думку надзвичайно точно характеризує даний інцидент".

Отець диякон знає, що каже: "Урочистий прийом чиновників, які остаточно дискредитували себе, заплямувавши кров’ю своїх громадян, у храмах, єлейні промови та запевнення їх у підтримці викликають у мене стійку огиду, а метафоричне порівняння громадянина Януковича з Господом, на моє переконання, є блюзнірством і грубо ображає мої релігійні почуття.

Відтак, даний коментар був емоційною реакцією на кощунство – дію, що ображає мої релігійні почуття, як священнослужителя та християнина. Церковне передання зберегло приклади ще більш емоційного реагування на блюзнірські висловлювання – маю на увазі історію про те, як Святитель Миколай у відповідь на кощунственні висловлювання дозволив собі застосувати фізичну силу по відношенню до пресвітера Арія".

Протоджиякон просить свого архієрея якось вплинути на лайливого митрополита Павла: "На завершення розмови Високопреосвященний митрополит Павел виголосив: “Будь ти проклят, во Имя Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.” Не маючи жодного сумніву у нікчемності та марності цих безглуздих слів, втім, смиренно прошу Ваше Преосвященство просити Предстоятеля Української Православної Церкви та Священний Синод, дати канонічну оцінку даним діям Високопреосвященного митрополита Павла. Регулярні публікації у пресі та відеозаписи свідчать, що прокльони і образи є своєрідною звичкою Високопреосвященного митрополита Павла.
На мою думку, прокляття, супроводжене виголошенням Тріадологічної формули, є неприйнятним і дає підстави сумніватися у християнській вірі особи, що дозволяє собі подібні формулювання, або її психічній адекватності".



Теги:Волинська єпархія, УПЦ МП, режим януковича, митрополит Павел


Читайте також



Коментарі (0)
avatar