реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство» про Подусівський ліс. По слідах публікації

Надаю для оприлюднення повну відповідь Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» на мою публікацію на сайтах «Сіверщина», «Високий Вал» та інших «Чи можливо врятувати Подусівський ліс ... від так званих людей?»
Підтримую ідею проведення суботника по прибиранню урочища «Подусівський ліс» 2 квітня, у якому, сподіваюсь, візьмуть участь усі небайдужі долею Подусівського лісу.

Сергій Соломаха

29 березня 2011 року на сайті Чернігівської загальнополітичної газети «Високий Вал» розміщена критична стаття «Чи можливо врятувати Подусівський ліс… від так званих людей?»
Після розгляду вказаної статті ДП «Чернігівський лісгосп» інформує:
Проблема засмічення лісів побутовими відходами – це проблема не тільки ДП «Чернігівський лісгосп» - лісівників, а це проблема загальнодержавного масштабу так як і утилізація твердих побутових відходів, а перед цим їх збір і вивезення з населених пунктів, що налагоджено в центрі їх і практично відсутнє на околицях, що межують з лісовими масивами. Тому і везуть, несуть люди з низькою свідомістю сміття в ліс, а працівникам лісової охорони доводиться його прибирати так як встановити винуватців дуже важко в зв’язку з тим, що вивозять сміття як правило в темну пору доби, та й біля кожного дерева немає можливості поставити лісника.
Щорічно, як правило, зі сходом снігового покрову лісники приступають до виконання не властивих їм функцій, прибирання сміття вздовж доріг, навколо населених пунктів, в лісових масивах.
«Подусівський ліс» - це лісовий масив Чернігівського лісництва нашого лісгоспу на межі м. Чернігова, місце масового відпочинку його мешканців, і через який прокладено пішохідні стежки до дачних товариств. Щоденно через цей масив переміщається сотні людей.
Через те, що в м. Чернігові не вирішена проблема утилізації твердих побутових відходів (єдине сміттєзвалище «Масани» переповнене, прийом відходів на ньому платний), а також як і в випадку з пошкодженням дерев берези через низьку екологічну свідомість населення в лісі виникають стихійні сміттєзвалища лісова охорона по мірі фізичної можливості проводить їх ліквідацію.
Що стосується вирубування дерев сосни, то в 2010 році в цих насадженнях проведені планові санітарно – оздоровчі заходи (вибіркова санітарна рубка) в кварталі 94 виділ 10;11;14-18 на загальній площі 16,6 га., заготовлено 105 м³ сухостійної деревини. Дані рубки проведені з метою прибирання аварійних, сухостійних, небезпечних дерев та ліквідації захаращеності лісових насаджень що масово відвідуються людьми.
Отже, хочеться сказати, що дані проблеми остаточно можна вирішити не ліквідацією стихійних сміттєзвалищ, а насамперед підвищенням ступеня зрілості громадянської свідомості суспільства шляхом виховання з дитячого садка, школи, і насамперед з сім’ї, адже якщо батько в присутності сина смітить в лісі то і син робитиме подібне. Але цим повинні займатись не тільки лісівники, а в першу чергу заклади освіти та органи місцевого самоврядування.
Чисто не там де прибирають, а там де не смітять!

Адміністрація ДП «Чернігівського лісгоспу» запрошує всіх бажаючих прийняти участь в суботнику який відбудеться 2.04.2011 року по прибиранню території урочища «Подусівський ліс» від сміття. Початок проведення об 9 ºº 2.04.2011 року, місце збору по вул. Генерала Беспалова (колишній пров.Спортивний) біля насосної станції, що знаходиться на узліссі.

Адміністрація ДП «Чернігівського лісгоспу»









Коментарі (0)
avatar