реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

День народження Ліни Костенко -- свято країни

Відома українська поетеса Ліна Костенко святкує сьогдні свій 82-й день народження. Народилася вона на Київщині, і вже у шкільні роки почала відвідувати літературну студію при журналі «Дніпро», який редагував Андрій Малишко.

Поезія – то все її життя. Вона живе у ній, і творить для неї. Від «Першого вірша, написаного в окопі» і до історичних романів — ось її поезія у всій багатогранності. Ліна Костенко сама по собі — «збагненна і незбагненна».

Аналізувати її поезію — справа неймовірно складна. Тут краще вдаватися до переказів і цитувань – адже для кожного її слова звучать по-своєму…

На публіці Ліна Костенко з'являється рідко, але писати не припиняє. Нещодавно, у минулому році, вона публічно повернулася до свого читача після двадцяти років тиші і майже відлюдного життя.

Презентувала одразу кілька своїх новинок – свій перший прозовий твір «Записки українського самашедшого», поетичні збірки «Річка Геракліта» та «Мадонна перехресть».

За словами Ліни Василівни, до видання книги вибраних поезій її підштовхнула донька (письменниця Оксана Пахльовська), адже востаннє її вибрані поезії видавалися аж 22 роки тому!

Ніби виправдовуючись перед читачами, Ліна Костенко зізнається, що займатися виданням і презентацією поезії не мала часу, бо останнім часом «аж надто «вгрузла» в прозу». «Я багатоверстатниця, і працювала ці роки над кількома романами одночасно, а віршами видавала собі премію», – жартує вона.

Майже місяць тому, під час презентації збірки «Річка Геракліта» у Києві, Ліна Костенко сказала: «Якщо ми переживатимемо якісь дуже красиві речі, ми будемо сильніші, ми випромінюватимемо самодостатність свого сприйняття зовсім інакшого світу... Коли ти людям адресуєш добро, щось красиве в сприйнятті світу, вони ж тобі теж відплачують тим же. Давайте обміняємося цією позитивною красивою енергетикою і саме цим ми будемо сильніші».

Тож хочеться побажати видатній поетесі переживати побільше добра, краси і гармонії разом із здоровим та сильним духом суспільством!

«Рідна країна»



Теги:Ліна Костенко, Поезія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar