реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

День молоді і жертв катувань

Традиційно в останню неділю червня в Російській Федерації, Україні та Білорусії відзначається День Молоді, цьогоріч він припав на 26 червня. Також 26 червня відзначається згідно рішення ООН Міжнародний день захисту жертв катувань.
Цьогорічне спів падіння цих дат можна визнати невипадковим.
Текст звернення правозахисників до генпрокурора Пшонки:


Ми, що підписалися нижче, маємо звернутися до прокуратури України з констатацією фактів суттєвого погіршення ситуації з дотриманням прав людини в України і відсутності адекватного прокурорського реагування на випадки застосування катувань та іншого нелюдського поводження в місцях несвободи, підпорядкованих МВС України.

За даними соціологічних досліджень, проведених Харківським інститутом соціальних досліджень спільно з Харківською правозахисною групою, кількість жертв незаконного насильства в підрозділах міліції в 2010 році складає 780 тисяч українців, в порівнянні з 604 тисячами у 2009 році. Тобто кожні 40 секунд в Україні відбувається акт незаконного насильства в міліції.

Кількість смертних випадків в підрозділах міліції, які потрапили до публічної сфери, в 2009 році налічується 23, в 2010 році, ця цифра складає вже 51 випадок загибелі людей.
Але прокуратурою всі ці надзвичайні події не розслідуються належним чином, а причетні до катуваньправоохоронці не відповідають за свої злочини у відповідності до чинного законодавства.

Про це свідчать факти щодо розслідування справи Ігоря Індило, яка набула безпрецедентного суспільного резонансу, але не зважаючи на очевидні докази побиття Ігоря (тілесні ушкодження на тілі, покази свідків), справа так і не набула з боку прокуратури відповідної юридичної оцінки і кваліфікації злочинів, скоєних правоохоронцями, саме за ознаками заподіяного.

Це і справа харків'янина Якова Строгана, якого двічі катували, останній раз навіть привезли зі слідами тортур до залу суду, але не зважаючи на очевидні і переконливі докази застосування незаконного насильства з боку правоохоронців, прокуратура відмовляє в порушенні кримінальної справи відносно катів у погонах, чим сама стає на межу скоєння злочину.

В поточному році ми спостерігаємо тенденцію до збільшення випадків смертей в підрозділах МВС, що свідчить про неефективність прокурорського нагляду за дотриманням законності під час затримання осіб і тримання під вартою. На сьогоднішній день до публічної сфери потрапила інформація про 26 випадків загибелі людей в підрозділах міліції. Тільки за останній місяць ми спостерігаємо:

10 червня 2011 року на місці події в будинку по вул. Лайоша Гавро, 2А кв.168, був знайдений труп чоловіка 1975 р.н. Олександра Дубовенка. Як зазначають свідки події, 10.06.11 року Олександра забрали співробітники міліції в цивільному живого і неушкодженого, а близько 19-00 10.06. був знайдений труп за місцем помешкання з чисельними слідами катувань. Як стверджує адвокат, є всі підстави стверджувати, що чоловіка вбили (проломили йому череп), а потім підкинули під квартиру, де Олександр мешкав.

Апеляційний суд Харківської області виправдав двох обвинувачуваних у потрійному вбивстві, визнавши, що правоохоронці катуванням змусили їх узяти на себе чужу провину. Юристи відзначають, що це рішення майже безпрецедентне для України, — і водночас сумніваються, що в прокуратурі порушать справу проти міліціянтів.

В пмт Врадієвка що на Миколаївщшгі, зізнання у вбивстві 15-річної дівчинки, яке відбулося в січні поточного року, під тиском правоохоронців підписали 11 осіб.

21.06.11 року в Кривому Розі Дніпропетровської області в Долгінцевському РВВС, за версією МВС, покінчив життя самогубством затриманий 46-річний місцевий мешканець, який визнав себе винним у вбивстві співмешканки.

Степан Корнило із переламаними носом, ребром, увесь у синцях і саднах вийшов з Гусятинського райвідділу міліції Тернопільської області. Йому дали на дорогу півпляшки пива, три сигарети і випустили у глуху ніч. Він прошкандибав п'ятнадцять кілометрів до рідного села.

В Дніпропетровській обласній лікарні ім. Мечникова, так і не повертаючись до тями, помер від багаточисельних травм 29-річний чоловік, який 27 травня випав із вікна 3 поверху Ленінського РВВС (його доправили до райвідділу за підозрою в пограбуванні).

У Хортицькому райвідділі міліції м. Запоріжжя під час допиту помер 59-річний українець, що підозрювався у шахрайстві.





Коментарі (0)
avatar