реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Декларування у 2012 році

З 1 січня 2012 року розпочато кампанію з декларування громадянами свого майнового стану і доходів, отриманих ними протягом 2011 року.
Декларування доходів пов’язано із виконанням платниками податків вимог Податкового кодексу України, згідно із положеннями якого річні податкові декларації про майновий стан та доходи для платників податку на доходи фізичних осіб, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року  до 1 травня року, що настає за звітним. При цьому, при реалізації платниками податку права на податкову знижку строк подання декларації не обмежується 1 травня.
Крім цього, слід зазначити, що у 2012 році змінилася форма декларації про майновий стан та доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 №1395 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27.12.2011 за №1532/20270.
Обов’язок щодо подання декларації у платника податку на доходи фізичних осіб виникає у разі отримання ним протягом звітного 2011 року окремих видів оподатковуваних доходів:
з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався але не є звільненим від оподаткування;
у разі отримання протягом календарного року дохід, виплачується платнику двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 р. – 9410 грн.); у разі отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність; у разі отримання іноземних доходів.
Обов'язок платника податку з подання декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи:
- виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених Кодексом;
- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
- у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку.
Крім цього, необхідно зауважити, що фізична особа зобов’язана самостійно визначити суму податкового зобов’язання у поданій нею декларації та сплатити зазначене податкове зобов’язання до 1 серпня поточного року.

ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar