реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

Дефіцит українців?

Прем’єр-міністр — росіянин, глава СБУ — росіянин, міністр оборони — росіянин, власне, Президент також чи то напівбілорус, чи то на чверть поляк. Якщо ще додати міністра освіти — єврея, відверту креатуру Москви, то скажіть: у якій державі можлива така широка толерантність, що аж зашкалює? Або чи можна уявити німця міністром оборони Франції і навпаки? Чи араба — главою ізраїльської розвідки «Моссад»?
І чи далека така «толерантність» від зневаги до корінного народу? Ні, я прекрасно розумію, що можна не мати краплини української крові й бути більшим українцем, ніж етнічні українці, як, скажімо, наша землячка Софія Русова (Ліндфорс) чи відомі націоналісти Дмитро Донцов, Микола Хвильовий (Фітільов), історик Олександра Єфіменко… Але ж ви можете порівняти, наприклад, хулігана Саламатіна з цими людьми? Вони не ламали носів депутатам, не кидалися зі стільцями на захист російського флоту, вони були УКРАЇНСЬКИМИ націоналістами…

Тільки від 1999 року громадянин Російської Федерації Саламатін став жити в Україні. І це ще питання, чи він позбувся російського паспорта. З Підмосков’я перебрався до нас і новоспечений глава Служби безпеки України Калінін.

Невдоволення українців тліє давно — тепер воно стане більш жевріючим і в армії та спецслужбі. Тимчасово Президент може думати, що цими людьми він забезпечив собі спокій. Дуже тимчасово.

Тепер уже і в УПЦ Московського патріархату ставиться питання: чому так багато єпископів-українців, а росіян в єпископаті всього троє? Таке питання якраз доречне у час хвороби митрополита Володимира (Сабодана) та перевороту, вчиненого в цій церкві одеським митрополитом, ненависником усього українського Агафангелом (Саввіним). Цим питанням стурбований архієпископ Іонафан (Єлецьких) — нагадаю, це той архієрей, що був зрадив свого Предстоятеля.

…Проте я знаю, що сьогодні зорі правильно стоять над Україною. І уродженець російської Тули, що так, бідака, досі не може вивчити затяжкої української мови, стає в очах Кремля українським націоналістом — адже Прем’єр Азаров закликав не ставати на коліна перед Росією! А велика Росія тріщить по швах — не забувайте, що в горах Кавказу йдуть бої, що лідер опозиції Олексій Навальний закликає: «Хватит кормить Кавказ!» А популярна «Литературная газета» подає статтю «Эх, Раш, ещё Раш, ещё много, много Раш!», в якій простежує відцентрові течії в Карелії, Калініградській області (східна Пруссія), в Якутії — Саха, на Далекому Сході. А скільки громадян Росії записалися сибіряками, досі не повідомляє офіційна влада.

Тож, як і Азарову, всім цим саламатіним, калініним, єлецьких дуже швидко доведеться робити вибір: чи повертатися на історичну батьківщину, чи служити Україні.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, КАЛІНІН, Етнонаціональна політика, кадрові призначення, Саламатін


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Варто прислухатися до думки Валентина Наливайченка «Є альтернатива «русскому міру» - це наш український світ і наша українська молодь».
Нагадаю, що У виступі на IV Асамблеї «Русского мира», яка з 2 по 4 листопада 2010 року проходила в Москві, Патріарх Кирил наголосив, що "пробудження цивілізаційної свідомості в межах історичної Русі є сьогодні одним із найважливіших завдань. Перш за все, воно стоїть перед тими країнами, які безпосередньо зводять історію свого народу до Русі, тобто перед Білоруссю, Росією та Україною". У єдину систему цінностей «Русского мира» Патріарх Московський включив релігійну віру і міжрелігійний мир, свободу і моральне вдосконалення особистості, самопожертву заради інших, міцну сім'ю, повагу до старших, справедливість, любов до Батьківщини, російську і церковно-слов'янську мови, загальні принципи побудови системи освіти і виховання.
avatar