реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Де три євреї - два прем'єри?

Звісно, кожен народ створює свої міфи - і про себе, і про інших. І намагається нав'язати свої міфи чужим народам.

Як, ось, скажімо, ми часто повторюємо про виняткову єдність євреїв і про ще більш виняткову роз'єднаність українців. Правда ж, пам'ятаєте: "Де два українці - там три гетьмани"?

А давайте послухаємо стороннього - видатного британця Вінстона Черчілля: " Греки суперничають із євреями за те, щоб бути найбільш політично налаштованим народом світу. Байдуже, які безнадійні їхні обставини і яка тяжка небезпека для їхньої країни, вони завжди поділені на багато партій із багатьма керівниками, які борються між собою із відчайдушним завзяттям. Добре сказано, що там, де троє євреїв, там є два прем'єр- міністри і один лідер опозиції".

(Вінстон Черчілль. Спогади про другу світову війну, т. 2. К., вид-во Жупанського, 2018, стор. 439).
Так що не варто себе поїдати - ми не оригінальні.

До речі, про гетьманів - там, де є два українці. Це історичний казус. Як відомо, українці своїх гетьманів періодично обирали і з таким же завзяттям скидали. Але їх продовжували звати гетьманами - так, як і сьогодні звемо президентами, які вже у відставці. А коли на Москву Січ відряджала посольство, природньо, що делегацію формували з колишніх гетьманів, бо ті ж мали досвід. Московити за своєю вічною звичкою підслуховували послів у їх світлицях і торопіли, коли ті зверталися один до одного "пане гетьмане". Московити не могли з дива вийти, адже у них один цар і всі інші - його власність, як і земля. А тут ці непонятні черкеси з купою гетьманів! Звідси й пішло прислів'я: "Де два українці - там три гетьмани".

...Знову ж таки - і тут ми не оригінальні: точно таке прислів'я я чув у Литві: "Де два литовці - там три гетьмани". Тож не крайте собі серця, братове українці!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:міфи, Василь Чепурний, єврейська солідарність, українська роз'эднаність


Читайте також



Коментарі (0)
avatar