реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Дари Кремля для УПЦ МП

Сімферополь. 30 січня 2014-го року. Священики Російської православної цервки привозять з Афону у Крим святиню «Дари волхвів». Безпекою християнської реліквії опікується тоді ще нікому невідомий Ігор Гіркін. Служба безпеки України згодом встановила: у складі делегації священиків були представники російських спецслужб. Під прикриттям вірян вони організували вторгнення у Крим «зелених чоловічків» та здійснили анексію півострова.

Тісна співпраця Кремля та церкви бере початок ще з радянських часів. Розсекречені після серпневого путчу 1991-го архівні документи підтвердили: більшість радянських священнослужителів від високих рангів до простих ченців були завербовані спецслужбами! У 1943-му році Сталін особисто зробив Російську православну церкву московського патріархату підрозділом КДБ. За офіційною версією, священики-агенти мали виявляти пособників нацистів на звільнених Червоною армією територіях. Проте на ділі «батюшки в погонах» мали боронити радянську владу: вони вишукували серед прихожан «ворогів народу» і сумлінно складали на них доноси.

Путін продовжив радянську традицію. Нині понад тисяча російських священників офіційно прикріплені до ФСБ. Очільник Російської православної церкви – патріарх Московський Кирило, він же громадянин Гундяєв, він же «агент Михайлов», офіцер 4-го відділу 5-го управління КДБ. Саме на службі «в органах» він познайомився з Путіним, тоді ще агентом на прізвисько «Моль». Попередник патріарха Кирила, патріарх Алексій ІІ – у минулому також агент КДБ з позивним «Дроздов».

Союз Кремля з РПЦ московського патріархату заснований на взаємовигоді. В обмін на лояльність до влади РПЦ отримує величезні дотації з державного бюджету. Згідно з доповіддю російського Центру економічних та політичних реформ, протягом 2013-2015-х років більшість державних грантів на суму у понад 250 мільйонів рублів надали організаціям, пов’язаним з РПЦ. Так, наприклад, православне інформаційне агентство «Віра і діло» виграло у 2015 році грант на 2 мільйони рублів на виховання мережі православних блогерів. Та це дрібниці у порівнянні зі статками Патріарха Кирила.

У відповідь на дари Кремля РПЦ активно підтримує політику Путіна. Як і президент Росії, Патріарх Кирило цинічно називає події на Донбасі «громадянською війною», храми московського патріархату на Донбасі використовували як склади для зброї, боєприпасів та в якості казарм для бойовиків. Цю інформацію також підтвердила СБУ.

о. Нестор НАЗАРОВ,
Корюківський район



Теги:московський патріархат, дари волхвів, Гіркін, Нестро Назаров


Читайте також



Коментарі (0)
avatar