реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Чому в Чернігові вибірково вшановують жертв війни?

22 червня кожного року указом Президента України № 1245/2000 від 17 листопада 2000 року визначено як День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Якщо до Дня Перемоги (9 травня) в Чернігові традиційно до братських могил та місць поховання воїнів і мирних жителів часів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років відбувається урочисте покладання вінків та квітів, то до 22 червня і Дня визволення м. Чернігова від фашистських загарбників (21 вересня) чиновники та представники підприємств, установ, закладів покладають тільки квіти.

Чому?

Небагато чернігівців знає, що проведення цих акцій чітко регламентується і керується місцевими органами влади. Так, на території Новозаводського району м. Чернігова розпорядженням голови цієї райради №46-р від 29 травня 2009 року для вшанування пам’яті визначено Перелік братських могил та місць поховання загиблих воїнів і мирних жителів часів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років (14 об’єктів) та закріплено керівників конкретних підприємств, установ, організацій та закладів для «організації покладання вінків та квітів, сприяння утриманню їх в належному санітарному та естетичному стані».

Крім, власне братських могил та могил загиблих підчас війни, до цього Переліку потрапили чотири пам’ятники, присвячені загиблим воїнам або мирним громадянам, два пам’ятних знаки на місцях страти підпільників та мирних жителів та Пам’ятний знак на честь радянських воїнів-визволителів (Танк – Т-34), а також, розташована поряд зі світло-музичним фонтаном у сквері ім. М.М. Попудренка, «Могила В.А, Капранова (1904-1950 рр.) – заступника командира Чернігівського партизанського з’єднання».

До цього переліку чомусь не потрапила група братських могил з рештками близько 3000 підпільників, партизан та мирних жителів на старому Руському кладовищі по вул. Старобілоуській, 6. Серед них – П.Т. Кулик – герой Радянського Союзу, учасник Остерського підпілля. При цьому прізвище цього героя радянсько-фінської війни вказано першим на іншій братській могилі воїнів Радянської Армії, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни в боях за Чернігів (поховано 280 бійців), на цьому ж кладовищі, яке потрапило до вище згаданого Переліку.

У 1959 році у братських могилах, тоді ще діючого кладовища, урочисто перепоховали решки біля 3000 людей, знайдених при будівництві по вул. Тихий, що розташована між Єлецьким Успенським монастирем та тюрмою (зараз Чернігівський слідчий ізолятор, вул. Комсомольська, 4). Офіційно органи радянської влади оголосили, що це жертви гітлерівського терору.

Проте, у цій тюрмі утримували і катували людей не тільки гітлерівські загарбники під час окупації (1941-1943 роки), але й радянські чекісти в 30-ті роки XX століття. Це твердження ґрунтується на спогадах і розповідях місцевих старожилів, що пережили окупацію. Автор дізнався від них про цікаву подробицю у відмінності розстрільної практики нацистів і комуністів. Якщо чекісти (працівники ГПУ-НКВД) розстрілювали людей у тюрмі і потім кудись вивозили для поховання трупи страчених, то співробітники гітлерівських каральних органів вивозили людей з цієї тюрми і розстрілювали їх на місці поховання.

Крім того, відомий випадок масової втечі приречених на страту гітлерівськими окупантами біля школи №10 на вул. Попудренка під час їх перевезення до місця розстрілу, де сьогодні розташований Меморіальний комплекс з братськими могилами 15 тисяч мирних жителів, розстріляних в 1941-1943 роках (вул. Ціолковського).

Чому до цієї групи братських могил, в яких можуть бути і жертви сталінського терору, представникам підприємствам і установам, закріпленим райвиконкомом, не дали вказівку покладати вінки, квіти до 9 Травня, 22 червня, 21 вересня?

Що це: робочий прорахунок чи ідеологічна позиція ділити жертви на тих кого шанувати, а кого ігнорувати?

У автора відповідь відсутня.

Ще одна чернігівська таємниця.

Щороку до 9 Травня на тому ж старому Руському кладовищі традиційно покладаються вінки з синьо-жовтими стрічками від «закріплених» підприємств до братської могили з написом «Вічна слава борцям за владу рад», в якій поховані бійці Червоної Армії, що загинули в боях з денікінцями у листопаді 1919 року. Вона розташована майже поруч із «забутим» похованням майже 3 тисяч наших співвітчизників. Як таке офіційне вшанування на День Перемоги чи День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни пояснити з точки зору здорового глузду та хронології історичних подій?

Сергій Соломаха


Довідково:

КУЛИК Панас Трохимович – стрілець 27-го стрілецького полку 7-ї стрілецької дивізії 7-ої армії Північно-Західного фронту, червоноармієць.

Народився в 1910 році в селі Новий Глибів Козелецького району Чернігівської області України в селянській родині. Українець. Член ВКП(б) з 1939 року. Закінчив 3 класи сільської школи, працював в господарстві батька.

У Червоній Армії з 1939 року. Брав участь у поході радянських військ у Західну Україну 1939 року. Учасник радянсько-фінської війни 1939-40 років.

Стрілець 27-го стрілецького полку (7-я стрілецька дивізія, 7-а армія, Північно-Західний фронт) червоноармієць Афанасій Кулик в лютому 1940 року в ході однієї з атак, знищивши розрахунок, змусив замовкнути ворожий дзот, який заважав просуванню роти.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 21 березня 1940 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з фінською білогвардійщиною і проявлені при цьому відвагу і геройство» червоноармійцеві Кулику Опанасу Трохимовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 221).

У роки Великої Вітчизняної війни А.Т. Кулик був залишений для підпільної роботи на тимчасово окупованій території Чернігівської області України. У 1942 році він був схоплений гітлерівцями, підданий тортурам і 22 липня 1942 року розстріляно. Похований у місті Чернігові, в братській могилі на старому цвинтарі.

Нагороджений орденом Леніна.





ПЕРЕЛІК

братських могил та місць поховання загиблих воїнів і мирних жителів часів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років у Новозаводському районі м. Чернігова, затверджений розпорядженням голови районної у місті ради від 29 травня 2009 року № 46-р (зі змінами: розпорядження голови районної у місті ради від 10 березня 2011 року №31-р)


1. Могила М.М. Попудренка (1906-1943 р.р.) - Героя Радянського Союзу, учасника партизанського руху на Україні в період Великої Вітчизняної війни, секретаря Чернігівського підпільного обкому КП(б)У (сквер ім. М.М. Попудренка).


Час покладання - 10.00



Відповідальний: Служба у справах дітей районної у місті ради.



Закріплені:

- ВАТ "Чернігівбуд";

- Центр телекомунікаційних послуг Чернігівської філії "Укртелеком";

- ВАТ "Чернігівгаз";

- ЗНЗ І-ІІІ ст.№10;

- ЗНЗ І-ІІІ ст.№18.



2. Могила В.А. Капранова (1904-1950 р.р.) - заступника командира Чернігівського партизанського з'єднання (сквер ім. М.М. Попудренка).


Час покладання -10.00



Відповідальний: Служба у справах дітей районної у місті ради.



Закріплені:

- Управління Національного банку України в Чернігівській області;

- Головне управління агропромислового розвитку ОДА

- ВАТ"Метиз";

- ВАТ "Чернігівський хлібокомбинат";

- Професійний ліцей залізничного транспорту;

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 20.



3. Пам'ятний знак на честь радянських воїнів-визволителів (Танк - Т-34) (перехрестя вул. Щорса та просп. Перемоги).

Час покладання - 9.00



Відповідальний: Організаційний відділ районної у місті ради.



Закріплені:

- Чернігівська митниця;

- Залізнична станція "Чернігів";

- ВАТ Чернігівська швейна фабрика "Елегант";

- Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації;

- 8 навчальний центр Державної спеціальної служби транспорту;

- Комунальне підприємство "Новозаводське" міської ради;

- Чернігівський ліцей деревообробної промисловості;

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 6;

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 17.



4. Братська могила воїнів Радянської Армії, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни в боях за м. Чернігів (вул. Старобілоуська,6 старе кладовище).

Час покладання - 9.00



Відповідальний: Служба у справах дітей районної у місті ради.



Закріплені:

- ВАТ "Чернігівський інструментальний завод";

- ВАТ "Чернігівавтосервіс";

- АТЗТ"Ритм";

- ЗАТ "ський м'ясокомбінат";

- ВАТ "СпецЧернігівавтотранспорт";

- ТОВ"СУРАТОН";

- ЗАТ "Чернігівриба";

- Локомотивне депо станції "Чернігів";

- Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 6;

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 13;

- ЗНЗ І-ІІІ ст.№32.



5. Братська могила 15 радянських воїнів, що загинули при визволенні с. Забарівки від фашистів восени 1943 р. (вул. Красносільська, 18, в минулому с. Забарівка).


Час покладання - 9.00



Відповідальний: Відділ житлово-комунального господарства та архітектури районної у місті ради.



Закріплені:

- ТОВ "Дельта фуд";

- УВТЗК "Чернігівнафтогазгеологія";

- ПП "ТК- Стиль";

- ЗНЗ І-ІІІст. № 35.



6. Могила невідомому льотчику, який загинув у роки Великої Вітчизняної війни (вул. Красносільська, в минулому с. Забарівка).

Час покладання - 9.30



Відповідальний: Відділ ведення Державного реєстру виборців районної у місті ради.



Закріплені:

- ТОВ ВХК "Нивки";

- Комунальне підприємство "Ліки України" Чернігівської обласної ради;

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 35.



7. Група (приблизно 30 могил) радянських воїнів, що померли від ран у військовому госпіталі в серпні-вересні 1941 р. (урочище "Подусівка", на західній околиці міста, в'ізд біля піонерського табору „Зміна").


Час покладання -10.00



Відповідальний: Відділ соціально-економічного розвитку та благоустрою районної у місті ради.



Закріплені:

- ВАТ "Чернігівське автопідприємство 17462";

- ЗАТ "Чернігівський механічний завод";

- ДП "Ексом-М";

- ТОВ "ВІЖ-Сервіс";

- Товариство з обмеженою відповідальністю "ФОРТ -СЕРВІС";

- ЗНЗ І-ІІІ ст.№18.



8. Меморіальний комплекс на честь мирних жителів, розстріляних фашистами: пам'ятник жертвам фашизму; братські могили 15000 мирних жителів, розстріляних в 1941 - 1943 р. (вул. Ціолковського).

Час покладання - 9.00



Відповідальний: Управління праці та соціального захисту населення районної у місті ради.



Закріплені:

- ДО "Комбінат "Айстра";

- ВАТ "Домобудівник";

- Чернігівське відділення УкрДГРІ;

- ВАТ "Чернігівський молокозавод";

- ЗАТ "Фабрика лозових виробів";

- ВАТ "Чернігівський завод "Металіст";

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 14

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 34.



9. Пам'ятник жителям с. Масани спаленим живцем фашистами 27лютого 1943 року (вул. Трудова, 19, в минулому с. Масани).


Час покладання - 8.45



Відповідальний: Управління праці та соціального захисту населення районної у місті ради.



Закріплені:

- ВАТ "Облтеплокомуненерго";

- Чернігівський прикордонний загін;

- ТОВ"Мейнпак";

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 35.



10. Пам'ятник Радянським громадянам, закатованим німецько-фашистськими загарбниками в 1941-1943 роках (вул. Кропивницького, р-н сел. ТЕЦ „Малєєв яр").

Час покладання - 9.00



Відповідальний: Управління праці та соціального захисту населення районної у місті ради.



Закріплені:

- Комунальний енергогенеруючий підрозділ "Чернігівська теплоелектроцентраль" ТОВ фірми "ТехНова";

- ЗАТ "Камвольно-суконна компанія "Чексіл";

- Філія № 17 "Чернігівська "НК Альфа-Нафта";

- Громадський рух "Нова Україна";

- Чернігівський державний механіко-технологічний технікум;

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 24.



11. Пам'ятник Невідомому солдату (кладовище с. Масами).


Час покладання - 8.30



Відповідальний: Відділ кадрової та юридичної роботи районної у місті ради.



Закріплені:

- Комунальне підприємство "ЖЕК-13" міської ради;

- ВАТ "Редакційно-видавничий комплекс "Деснянська правда";

- ТОВ "Фірма "Зірка плюс";

- ЗНЗ І-ІІІ ст. № 35.



12. Пам'ятний знак на місці страти фашистами підпільників та мирних жителів в період окупації (вул. 50 років ВЛКСМ).

Час покладання - 9.00



Відповідальний: Загальний відділ районної у місті ради.



Закріплені:

- ВАТ "Чернігівська макаронна фабрика";

- Компанія "Інекс Укр Паркет", Чернігівська філія

- ЖРЕД №5 комунального підприємства "Новозаводське" міської ради;

- Чернігівська міська громадська організація "Сила Громади";

- Чернігівський державний інститут права, соціальних технологій та праці;

- Вище професійне училище побутового обслуговування;

- Чернігівський центр професійно-технічної освіти;

- Школа-ліцей № 15.



13. Пам'ятний знак, встановлений на місці, де у 1941 році німецькими окупантами розстріляно більше 300 жителів Чернігова (територія комунального лікувально-профілактичного закладу "Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер", вул. Щорса,3.)

Час покладання - 11.00



Відповідальний: Фінансове управління районної у місті ради.



Закріплені:

- Комунальний лікувально-профілактичний заклад "Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер";

- ВАТ "Банк Демарк".



14. Пам'ятник воїнам, що загинули в боях за Радянську Батьківщину (урочище "Стара Подусівка" - міждачним масивом та залізничною колією).

Час покладання -10.30



Відповідальний: Відділ обліку та звітності районної у місті ради.



Закріплені:

- Чернігівське відділення "Сан ІнБев Україна";

- 10-та Дистанція колії Південно-західної залізниці;

- ЗНЗ І-ІІІ ст. №21;

- ЗНЗ І-ІП ст. с. Старий Білоус Чернігівського району.



Братська могила воїнів Радянської Армії, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни в боях за м. Чернігів (вул. Старобілоуська,6 старе кладовище)








Група братських могил з рештками близько 3000 підпільників, партизан та мирних жителів (Руське кладовище по вул. Старобілоуській, 6)










Братська могила бійців Червоної Армії, що загинули в боях з денікінцями у листопаді 1919 року (Руське кладовище, вул. Старобілоуська,6)






До 9 Травня 2011 року





До 9 Травня 2012 року













Коментарі (2)
avatar
1
Не зовсім повний прелік місць вшанування жертв війни - це прорахунок тих працівників, що готували таке рішення.
avatar
2
Сергію Васильовичу, перш ніж звинувачувати орган місцевого самоврядування у робочих прорахунках, або незрозумілій ідеологічній позиції, зверніться до цього органу за роз'ясненням. Тим більше, якщо Ви пишете, що "у автора відповідь відсутня", не спитавши про це у автора.
Мені особисто Ваша позиція незрозуміла.
avatar