реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чому Тулуб "кришує" Бобова?

Позиція. Вибори – це пора, коли, немов хробаки після дощу, з-під землі, виповзають створіння, життя яких раніше була прихована від наших очей. Мотиви у цих людей різні. Хтось хоче пролізти до парламенту, розглядаючи законодавчий орган, як місце, де можна провертати хороший бізнес.

Інші, навпаки, вже нажили достатньо, щоб оплатити виборчу кампанію і відгородитися депутатською недоторканністю від можливих претензій правоохоронних органів. До цих другим ми сміливо можемо віднести Геннадія Бобова, який веде боротьбу за депутатський мандат в одному з округів на Черкащині, пише інтернет-видання nashaversia.com.ua.
Треба сказати, що ця людина давно перебуває в полі зору правоохоронних органів, але кожен раз у того знаходиться якась «охоронна грамота», що робить його невидимим для слідчих та прокурорів. За попередньої влади від переслідувань його охороняла особиста дружба з тодішнім черкаським губернатором Черевко. Губернатор запам’ятався тим, що писав поеми на честь Віктора Ющенка зі словами «За президента ми співаєм, про підкову ВСІ ми дбаєм”.

Ющенку така творчість подобалося, тому Черевко ходив у президентських фаворитах. Не забував він і про своє інші бобові, для якого випросив у президента навіть звання Героя України, за низькою ціною. Звання виявилося непоганим оберегом проти будь-якого прокурора. Герої-то у нас все безгрішні. У країні не дивина, коли садять суддів, народних депутатів (наприклад, того ж Лозинського, чиї земельні афери вельми схожі з тими, які провертав Бобов в Черкаській та Київській областях), навіть міністри іноді йшли під суд. А ось Героя України ще не судили жодного. Кристально чесні, мабуть, люди, гідні нагород «за розвиток агропромислового комплексу», як про це сказано в указі про присвоєння звання Бобову.
Правда, чомусь в правоохоронних органах дотримуються інших поглядів як на Бобова, так і на його «аграрні» досягнення. Які при детальному розгляді виявляються далекими від сільського господарства. Так, за даними наших джерел в СБУ, в 2007-му році нинішній кандидат у депутати взяв у Черкаському обласному відділенні Ощадбанку кредит на 60 мільйонів гривень. Наскільки ми можемо судити, тоді на рішення банку вплинув як губернатор Черевко, так і те, що в заставу Бобов залишив велику кількість найрізноманітнішого майна, тільки не свого, а належить його дружині. Без відома останньої, зрозуміло.

Таким чином, у банківській заставі виявилися не належать Бобову підприємства, не кажучи вже про всякої дрібниці: Збиральний комбайн Лексіон 460 (672 тис. грн), буряковий комбайні «Лектра» (335 тис.грн.), Декількох зерносховищ вартістю в півмільйона гривень, складі кормів, телятниках, тракторах, воротах, колодязях і навіть погребі. Те, що в заставу йде чуже майно в Ощадбанку нікого не насторожило, – люди, мабуть, дуже вже вірять в кришталеву чесність всяких там Героїв України. Нікого чомусь не насторожило і те, що вся сума застави ледве-ледве становила 11 мільйонів гривень – у кілька разів менше взятої суми. Кредит брався на 36 місяців (якраз до майбутніх президентських виборів), але за цей час сам Геннадій Бобов не заплатив банку ні копійки як з тіла кредиту, так і за відсотками. І нічогісінько банк тепер не може зробити – у нас «герої» як би непідсудні.

Є ряд підстав припускати, що саме з цих грошей на сьогоднішній день і оплачується повномасштабна кампанія нашого кандидата в депутати, що включає в себе як прямий підкуп виборців, так і створення ручних газет і навіть феєричного сайту, випереджального час – новини на ньому проставлені «наперед» , аж до грудня цього року.

Але, попрацювавши начальником обласного штабу Ющенка, Бобов зрозумів одне – не так важливо скуповувати невдячних виборців (які можуть до того ж ставити незручні запитання. Наприклад, про шахрайство з земельними паями в Шполянському районі), як скуповувати відразу виборчі комісії. Воно і витрат менше, і ефект надійніша. Так, до глав дільничних виборчих комісій (а це в переважній більшості своїй люди небагаті), доведено обіцянку виплатити по 20 тисяч гривень у разі перемоги Бобова на ділянці. Система вкрай ефективна: в разі чого під суд піде глава ДВК, а сам кандидат як би і ні при чому …

Проте ж навіть роздавши по 20 тисяч на всі комісії, в кишені у Бобова залишиться не менше півсотні мільйона вітчизняних грошей. Куди він їх буде дівати? За даними наших джерел, Бобов знайшов, скажімо так, фізична особа для вкладення капіталів. Звуть це особа Іриною Сергіївною Домченко, 1978 року народження, зареєстрована на проспекті Шевченка у Черкасах, де й відбуваються зустрічі «співінвесторів». Вона ж є коханкою Геннадія Бобова, на неї ж записані ряд його активів – від рекламного агентства «Золотий Пегас» і до автомобіля «Лексус» білого кольору держномер СА 0043 НД Їй же куплений будинок на вулиці Набережній, куди незабаром переїдуть полюбовнікі. Таким чином виходить, що підтримка високого матеріального рівня коханки відбувається за рахунок коштів, узятих під заставу майна дружини. Але, мабуть, у нас «герої» непідсудні не тільки судам, але і громадській думці.

Дозвольте, запитають мене, а як же репресії нової влади, про які ми чуємо мало не щодня з вуст велемовно опозиції? Та ніяк. На Героїв України, мабуть, не поширюються і вони. Тим більше, якщо врахувати, що Бобов в перший же день після виборів вже поздоровляв Януковича з перемогою (та ще й у таких вірнопідданських виразах, які навіть Черевко собі не дозволяв по відношенню до Ющенка), а незабаром взагалі переметнувся до Партії Регіонів, і став кращим другом вже нового губернатора Сергія Тулуба.

При цьому варто сказати, що сам по собі Тулуб не дуже затишно почуває себе в нинішньому кріслі. За даним Transition Democracy Fund, Тулуб має наинизший рівень довіри серед українських губернаторів, він не має надійного «даху» в Києві і в будь-який момент може очікувати відставки. Тому губернатор поводиться так само, як всі його колеги в даній ситуації, а саме, намагається кожен день перебування при владі використовувати з матеріальною вигодою для себе. Бобів ж (на відміну від історії з Ощадбанком) не проти ділитися. Тим більше, що йому потрібні земельні наділи в області, які можна відбирати у селян через їхні майнові паї. За кожний такий пай Бобов заносить губернатору 1000 у.о. Треба думати, за висунення від провладної партії Бобову також довелося викласти якусь суму. Не кажучи вже про те, що за згодою губернатора практично вся соціальна робота обласної адміністрації викладається, як досягнення Бобова. Все, що зобов’язана робити державна влада за законом і на гроші платників податків, приписується одному лише кандидату в депутати, як його заслуга – будь то придбання шкільних автобусів (за державні гроші і в рамках державної програми), реfмонт доріг, облаштування шкіл і тому подібна соціалка . При цьому часто-густо губернатор особисто займається агітацією за підприємця-регіонала, що строго заборонено законодавством. І, зрозуміло, ні словом не згадує про те кредиті, який мало не паралізував роботу обласного Ощадбанку. Який, втім, теж не дуже-то активно намагається повернути свої гроші у такого великого і недобросовісного боржника. Що, втім, теж має своє пояснення. Адже на пост директора обласного відділення банку Бобов просунув свою куму Валентину Аніщенко, яка спершу оформила багатомільйонний кредит під копійчаний заставу, а після її призначення (при дієвому сприянні героя України) главою облвідділення Ощадбанку, фактично засекретила всю інформацію про кредит. Фактично, вона є безпосереднім співучасником афери з грошима, отриманими бобів під заставу майна дружини, і судовий процес їй загрожує вже не в меншій мірі, ніж самому Бобову. І немає в неї ні депутатського мандата ні «героїчного» звання, які могли б захистити Валентину Василівну в такий важкий момент.

Євген Семерак, інтернет-видання Багнет





Коментарі (0)
avatar