реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чому Польща запровадило ембарго на українське зерно?

Чому Польща запровадила фактичну блокаду України (а за нею Словаччина, Угорщина, Болгарія, скоро і Румунія)?
Тому, що польські чиновники не є випускниками курсів для папуасів, якими наповнений Кабмін та Верховна Рада. Щоправда, ці "випускники" почали масово з'являтися з 14 року.

На цих курсах вчать не захищати національні економічні інтереси держави, проводити індустріалізацію економіки, грамотну економічну політику, а вчать будувати відсталу та примітивну економіку під соусом "аграрної наддержави" та "вільного ринку". Тобто повністю задовільняти інтереси інших країн та транснаціональних корпорацій, що призводить до безробіття та масової міграції населення з країни.

Один з таких випускників (народний депутат з дуже модної партії) якось на одному ефірі, де був я присутній, серйозно оборювався - чому поляки нервують з приводу появи дешевих сировинних товарів України. "Це ж вигідно споживачам Польщі" -глибокомисленно заявляв він. Польські політики та чиновники в цю маячню ніколи не вірили та не вірять, бо розуміють взаємозв'язок процесів та їх наслідки.

Неконтрольована одномоментна "вигода від низьких цін" призводить до катастрофічних наслідків для цілих галузей економіки. Дешеве зерно призводить до банкрутства фермерів. Банкрутство фермерів до невиплат по кредитах. Скорочення споживання фермерів на сільгосптехніку, яка часто виробляється в Польщі. Далі по ланцюжку банкрутують підрядники. Наслідок - безробіття, зниження доходів та міграція населення в інші країни.
До речі, така іді...ка практика у нас квітне та пахне, коли запускається некотрольований імпорт для "боротьби з інфляцією" замість збільшення виробництва кількості товарів, які і знижують інфляцію. Так і вчиняє Польща та інші країни Європи.

Упевнений, що поляки попереджали наш Кабмін, щоб так не робили та регулювали ці питання. Не послухали та отримали блокаду не тільки на імпорт та й на транзит. Кабміну у нас немає часу займатися грамотним просуванням українського експорту. Шмигаль їздить та вибиває кредити під закувлю імпорту, що ще більше поглиблює кризу. А міністерка економіки займається тим, що радісно кричить як круто вона вкручує імпортні лампочки, замість того щоб вибивати замовлення під наші підприємства.

Також по нас б'є примітивність нашої економіки. Бо коли немає чого продавати ти оперуєш на зовнішних ринках великим масивом примітивної сировини і швидко отримуєш відповідь без будь яких сантиментів та казок про "вільний ринок".

Бо якби Україна оперували продуктами переробки зерна (борошно, корми), кукурудзи (борошно, крохмаль, сироп, масло і глютен, етанол), ріпаку, сої (добавки, соєве м'ясо). Або свининою, яку можна вирощувати на кормах. Або продукцією машинобудування, яке обслуговує аграрний сектор. Або обладнанням для виробництва біогазу чи біоетанолу. Або іншою готовою продукцією, то тиск на різні ринки не був би таким помітним.

Плюс не потрібно б шукати транспорт для перевозу крупногабаритних вантажів. Один кілограм готової продукції і менше по об'єму і дорожче коштує.

Для цього потрібна грамотна економічна політика, податкові пільги, доступне фінансування для переобладнання аграрного ( і не тільки) бізнесу.

Але для цього потрібне стратегічне мислення, а не примітивний мозок папуаса. Сподіваюся, що історія з Польщею навчила український бізнес та він почне тиснути на українських чинуш, бо по іншому справи рухатись не будуть.

Тарас ЗАГОРОДНІЙ



Теги:імпорт, Тарас Загородній, Україна - Польща, Зерно, команда ЗЕ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Не виключаю, що буде й таке: не сійте, ось вам на те-се і посидіть мовчки.
Це світова війна, а ми на передньому краї.
avatar