реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чого досягає Україна, знищуючи російську ППО

Удари українських БПЛА по тилових районах Росії чинять помітний тиск на протиповітряну оборону РФ, тоді як послідовне знищення російських систем ППО в прикордонні та на окупованих територіях України готує небо до прибуття F-16.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни.

Удари українських безпілотників по глибокому тилу Росії продовжують чинити тиск на російську парасольку ППО та змушують військове командування РФ пріоритетно розподілити обмежені засоби ППО для прикриття тих цілей, які росіяни вважають найбільш важливими.

Такий висновок фахівці озвучують, коментуючи опубліковані нещодавно супутникові знімки, на яких видно, що війська РФ зосередили щонайменше сім систем ППО Панцир-1 навколо резиденції Володимира Путіна у Валдаї Ленінградської області. При цьому Руслан Пухов, керівник московського Центру аналізу стратегій і технологій і член консультативної ради Міноборони Росії, 16 липня заявив, що такий підхід до сфокусованого покриття засобами ППО не має сенсу, оскільки дозволяє українським БПЛА обходити скупчені осередки російської протиповітряної оборони та завдавати ударів з неприкритих напрямків.

В ISW припускають, що росіянам не вистачає конвенційних систем ППО для захисту всіх критично важливих об'єктів в західній частині Росії, викликом для них є навіть прикриття потенційно важливих цілей у, як стверджується, добре захищених районах Росії. З березня 2024 року російські військові почали формувати мобільні вогневі групи — за аналогією до тих, які Україна успішно розгорнула для захисту від ударів російських шахедів, — однак ще не розгорнули ці групи в необхідному масштабі, аби достатньою мірою захистити критично важливі об'єкти.

Тож постійний тиск на російську систему ППО призвів до того, що деякі регіональні органи влади у РФ прямо заявили, що російські компанії та місцеві органи влади не можуть покладатися на російську протиповітряну оборону федерального рівня та мають забезпечити власні засоби боротьби з безпілотниками. Пухов тепер запропонував, щоб армія РФ виділила флот легких літаків для перехоплення українських безпілотників, однак зазначив, що низький рівень виробництва легких літаків у Росії ускладнить ці зусилля.

Тим часом ЗСУ продовжують завдавати ударів по російських системах ППО як в окупованій частині Україні, та і в прикордонних районах Росії, щоб створити умови для розгортання винищувачів F-16 після їх очікуваного прибуття в Україну влітку та восени 2024 року. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 16 липня повідомив, що українські війська завдали удару по позиції С-300 в окупованій частині Донецької області, а загалом за неуточнений період часу знищили 20 пускових установок С-300 і 15 радіолокаційних станцій.

Сирський також опублікував кадри, на яких видно, як українські сили використовують касетні боєприпаси для ударів по російських системах ППО, які, за підтвердженою геолокацією, розташовані на схід від окупованого Мангуша Донецької області (на захід від Маріуполя).

Крім того, Рада депутатів Краснінського сільського поселення Волгоградської області РФ заявила 15 липня, що командир російської батареї С-300, який був родом з цього району, загинув в результаті удару ЗСУ ракетами ATACMS по позиції С-300 12 липня о 13:00. Цей командир російської розрахунку ЗРК С-300, швидше за все, загинув під час українського удару по окупованому Маріуполю, оскільки час смерті, вказаний у російських джерелах, майже збігається з повідомленнями про удар по російській системі С-300 поблизу Маріуполя 12 липня. При цьому Рада депутатів Краснінського сільського поселення додатково передала повідомлення вбитого командира С-300 з його нещодавнього листа про те, що українські удари по російських засобах ППО вбили ще двох командирів російських батарей — ймовірно, батарей ППО за останні два тижні (орієнтовно червень — початок липня 2024 року, припускають в ISW).

Засновник спецпідрозділу Кракен Головного управління розвідки України Міноборони УкраїниКостянтин Немічев 12 липня заявив, що українські сили знищили чотири російські системи С-300, якими російські сили завдали ударів по Харкову протягом певного періоду часу.

16 липня Сирський також підтвердив, що ЗСУ систематично знищують російські засоби ППО, «створюючи сприятливі умови для успішного застосування ударних авіаційних засобів» і нагадав, що F-16 прибудуть в Україну вже незабаром.

Зі свого боку, аналітики ISW зазначають, що поставки F-16 в Україну, ймовірно, розпочнуться в невеликих кількостях. Тоді як обмежені можливості, ймовірно, не дозволять ЗСУ широко використовувати потужність західної авіації в 2024 році. Українські офіційні особи раніше зазначали, що ЗСУ мають намір використовувати F-16 та інші літаки і для розширення парасольки протиповітряної оборони України. Однак, як раніше зазначав ISW, Україні потрібно буде скоротити загальні можливості протиповітряної оборони Росії, щоб захистити F-16 і належним чином інтегрувати їх у бойові дії, які ведуть ЗСУ.

NV



Теги:F-16, ППО, російсько - українська війна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar