реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чистий четвер - страшний четвер для комуністів та їх нащадків

Доступ до архівів про злочини радянського комуністичного режиму буде відкритий для пересічних громадян та науковців. Дрсі була маса обмежень, щоб не викрити сексотів і донощиків НКВС та КГБ.

Верховна Рада України прийняла Закон «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років».

Закон був розроблений Міністерством культури України спільно з Українським інститутом національної пам’яті та внесений на розгляд парламенту Кабінетом міністрів України.

Закон спрямований на забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму. При цьому дія Закону України «Про захист персональних даних» не поширюється на відносини щодо отримання такої архівної інформації.

Відповідно до закону, встановлено перелік репресивних органів радянської держави, архіви яких мають бути доступні, відриті та оцифровані. При цьому законом встановлено, що держава вживає заходів для забезпечення пошуку і отримання архівної інформації репресивних органів, що зберігається у відповідних установах іноземних держав.

Новим законом визначено правовий статус Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті як головного розпорядника архівної інформації репресивних органів, а також встановлено види відповідальності за порушення норм цього законопроекту.

Державні органи зобов’язані, відповідно до цього закону, передати передачі носії архівної інформації репресивних органів за період 1917-1991 років до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

Також 8 квітня Верховна Рада ухвалила закони на підтримку політики декомунізації авторства групи народних депутатів «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» та «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті» (автор –народний депутат Юрій- Богдан Шухевич).



Теги:декомунізація, НКВС, доступ до архівів, комуністична символіка, КГБ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar