реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чи прислухається Чернігівська міська рада до звернення громадськості та УНП?

27 липня 2012 року на адресу Чернігівської міської ради громадськість та Українська народна партія надіслали «Звернення до Чернігівської міської ради у зв’язку з рішенням Комісії з упорядкування найменувань вулиць м. Чернігова від 19 липня 2012 року». Його підписали заступник голови Чернігівської обласної організації УНП Сергій Соломаха, голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло Данилюк, голова Чернігівської міської організації ВТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Надія Галковська, перший директор «Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» Валерій Сарана.

Автори звернення закликали чернігівську міську владу зняти з розгляду сесії, яка відбудеться 31 липня, питання найменування нових вулиць. Нагадаємо, що 19 липня 2012 року Комісією з упорядкування найменувань вулиць м. Чернігова прийнято рішення надати новоутвореним вулицям назви: імені Лазаря Барановича, імені Короткова, імені Галанова, імені Героїв Крут.
Вони свою пропозицію обґрунтували так:
Утворення цих нових вулиць відбувається у зв’язку з котеджною забудовою на земельній ділянці біля пологового будинку на розі вулиць 1-го Травня-Маресьєва. Це будівництво відбувається на землях, які колись входили до ботанічного саду в урочищи «Ялівщина». Пізніше ці землі використовувалися радгоспом «Деснянський», КСП «Квіти Чернігова» і були скандально розпайовані, як землі сільськогосподарського призначення, і приватизовані.
7 липня 2011 року напередодні 20–ї річниці незалежності України обласні організації Української Народної партії і «Просвіта» ім. Тараса Шевченка звернулися до Чернігівського міського голови з пропозицією про перейменування та повернення історичних назв вулицям Чернігова. Серед них була пропозиція перейменувати вулицю 50 років ВЛКСМ на вулицю Героїв Крут та вулицю 50 років СРСР на вулицю Лазаря Барановича.
Тому пропозиція Комісії з упорядкування найменувань вулиць м. Чернігова назвати в районі скандальної забудови урочища «Ялівщина» нові вулиці імені Героїв Крут без узгодження з представниками УНП і «Просвіти» та без запрошення їх на засідання комісії є щонайменше провокаційною або правовим нігілізмом.
Відповідно до пункту 4 статті 45 Статуту територіальної громади міста Чернігова, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 11 жовтня 2007 року (21 сесія 5 скликання), «…найменування і перейменування вулиць, площ, парків і скверів на території міста Чернігова здійснюється залежно від суспільної значимості питання після громадського обговорення та розгляду на громадських слуханнях, загальних зборах громадян за місцем проживання або проведення місцевих референдумів відповідно до чинного законодавства.
При підготовці рішення про найменування новоутворених вулиць: на честь Лазаря Барановича, Короткова, Галанова, Героїв Крут ці вимоги Статуту територіальної громади міста Чернігова не були виконані.
Викликає подив одночасне з цим найменування, за пропозицією міського комітету Комуністичної партії, новоутворених вулиць Чернігова на честь ще двох партизан Великої Вітчизняної війни. Прізвище обох цих «величних історичних постатей» радянської епохи навіть не згадується в енциклопедичному довіднику «Чернігівщина» (Київ, «Українська Радянська Енциклопедія», 1990).
Варто пригадати, як 1 серпня 1991 року Чернігівський міськвиконком, не зважаючи на протести демократичної депутатської групи «Чернігів», назвав на честь першої річниці Декларації про державний суверенітет України нову вулицю у найближчому до сміттєзвалища в Масанах мікрорайоні міста вулицею Незалежності. Так тоді правляча комуністична влада насміхалася над прагненням українців жити в незалежній державі.
Ці дії відбувається на тлі ігнорування міською владою розгляду подання обласних організацій УНП і ВО «Просвіта» імені Тараса Шевченка від 13 грудня 2011 року про приведення до норм українського правопису назв вулиць і провулків Чернігова напередодні Всеукраїнського перепису населення 2012 року. Наприклад, вулиць Богунського (насправді треба Богунська), Василькова, Музикальна, Овражна, Розсвітна, Сиренєва та інші.

Такі провокаційні пропозиції Комісії з упорядкування найменувань вулиць Чернігова щодо назв нових вулиць, особливо на тлі протестів українців після прийняття «розкольного» закону про «мову» Ківалова-Колесніченка, без сумніву, провокують посилення напруження в суспільстві і дискредитують Чернігівську міську владу в очах громадськості.
Рішення депутатів Чернігівської міської ради у відповідь на це звернення наочно покаже, хто при владі і чого вони коштують як політики…


Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП














Коментарі (7)
avatar
1
ЗВЕРТАЮСЬ ДО АВТОРІВ ЦЬОГО ЛИСТА З ТАКИМ ЗАУВАЖЕННЯМ. ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ ДОВІДНИК "ЧЕРНІГІВЩИНА" ВИДАНИЙ ПОНАД ДВАДЦЯТЬ РОКІВ ТОМУ І НЕ Є ВИЧЕРПНИМ. ОДНАК В РОЗДІЛІ "ПАРТИЗАНСЬКІ ЗАГОНИ" НА СТОРІНЦІ 601 ЧИТАЄМО; "22) ПЕРЕЛЮБСЬКИЙ ПАРТИЗАНСЬКИЙ ЗАГІН. СТВОРЕНО У ВЕРЕСНІ 1941 РОКУ НА ТЕРИТОРІЇ ХОЛМИНСЬКОГО РАЙОНУ (КОМАНДИР О.П.БАЛАБАЙ). 20.ХІ 1941 ВЛИВСЯ ДО ОБЛАСНОГО ПАРТИЗАНСЬКОГО ЗАГОНУ. В СІЧНІ 1942 КОРЮКІВСЬКІ І ПЕРЕЛЮБСЬКІ ПАРТИЗАНИ УТВОРИЛИ 2-У СТРІЛЕЦЬКУ РОТУ ОБЛАСНОГО ОБ'ЄДНАНОГО ЗАГОНУ (КОМАНДИР - О.П.БАЛАБАЙ, КОМІСАР - Ф.І.КОРОТКОВ)". В РОЗДІЛІ "ПАРТИЗАНСЬКІ З'ЄДНАННЯ" НА СТОР. 602-603 ЧИТАЄМО: "ЗО.ІІІ 1943 НА БАЗІ ПАРТИЗАНСЬКИХ ЗАГОНІВ ІМ. Й.В.СТАЛІНА (КОМАНДИР - Ф.І.КОРОТКОВ)... СФОРМОВАНО ПАРТИЗАНСЬКЕ З'ЄДНАННЯ ЗАГОНІВ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (КОМАНДИР - М.М.ПОПУДРЕНКО, КОМІСАР - С.М.НОВІКОВ). ...6.УІІ 1943 ЗАГИНУВ М.М.ПОПУДРЕНКО. ...10.УІІ РІШЕННЯМ ОБКОМУ ПАРТІЇ З'ЄДНАННЮ ПРИСВОЄНО ІМ'Я М.М.ПОПУДРЕНКА, КОМАНДИРОМ ПРИЗНАЧЕНО Ф.І.КОРОТКОВА". У ЗБІРНИКУ ДОКУМЕНТІВ І МАТЕРІАЛІВ "ЧЕРНИГОВЩИНА В ПЕРИОД ВЕЛИКОЙ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЫ 1941-1945 ГГ." (К., 1978) ДОСТАТНЬО ДОКУМЕНТІВ ПРО КОРОТКОВА, ЯКІ РОЗКРИВАЮТЬ ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ НАШОГО КРАЮ ПЕРІОДУ ВІЙНИ. ЩЕ ОДИН ДОКУМЕНТ. ЦЕ ПОСВІДЧЕННЯ: "ТОВАРИШУ КОРОТКОВУ ФЕДОРУ ІВАНОВИЧУ ПРИСВОЄНО ЗВАННЯ ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН МІСТА ЧЕРНІГОВА РІШЕННЯМ ІУ СЕСІЇ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ДЕПУТАТІВ ТРУДЯЩИХ ВІД 31 ЖОВТНЯ 1967 РОКУ. ГОЛОВА ВИКОНКОМУ МІСЬКОЇ РАДИ ДЕПУТАТІВ ТРУДЯЩИХ (С.МУХА). СЕКРЕТАР ВИКОНКОМУ МІСЬКОЇ РАДИ ДЕПУТАТІВ ТРУДЯЩИХ (М.АЛЕКСАНДРОВА). ДОКУМЕНТ ОПУБЛІКОВАНИЙ У КНИЗІ "ПОЧЕСНІ ГРОМАДЯНИ ЧЕРНІГОВА" (НІЖИН, 2004. - С.29).
ТЕПЕР ПРО МИКОЛУ ЛУКИЧА ГАЛАНОВА. ЛИШЕ ВЛІТКУ 1976 РОКУ В АРХІВІ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО УПРАВЛІННЯ КДБ БУЛО ЗНАЙДЕНО ДОКУМЕНТ, ЯКИЙ СВІДЧИВ, ЩО ГАЛАНОВ БУВ ЗАЛИШЕНИЙ ОРГАНАМИ НКВС ДЛЯ ПІДПІЛЬНОЇ РОБОТИ В ОКУПОВАНОМУ ЧЕРНІГОВІ. ЦЕЙ ДОКУМЕНТ ЗГОДОМ БУЛО ПЕРЕДАНО ДО ДЕРЖАВНОГО АРХІВУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (Ф.139. - ОП.1. - СПР.143. - АРК.40; Ф.139. - ОП.3. - СПР.37. - АРК.2а,2б). ГРУПА ГАЛАНОВА СКЛАДАЛАСЬ З 10 ЛЮДЕЙ. НА ЖАЛЬ, ВІДОМІ ЛИШЕ ТРОЄ. ЗАВДАННЯМ БУЛО СТВОРИТИ ПАРТИЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЗАГІН ЗА ПРИКЛАДОМ КИЇВСЬКОГО. ЗРАДЖЕНИХ МИКОЛУ ГАЛАНОВА І ПЕТРА СІРОГО НІМЦІ ПОВІСИЛИ В ЦЕНТРІ МІСТА 22 БЕРЕЗНЯ 1942 РОКУ. ПЕТРО РОГОВСЬКИЙ ПІД ЧАС ДОПИТУ В СД ВИСТРИБНУВ У ВІКНО І ЗАГИНУВ.
ОСЬ ТАКА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ РОЗДУМІВ. ДОДАМ ЛИШЕ, ЩО БАТЬКІВЩИНА У НАС ОДНА ЗА БУДЬ-ЯКОГО РЕЖИМУ. ІСТОРІЯ ТЕЖ ОДНА НА ВСІХ, ТИМ БІЛЬШЕ МИНУЛА ВІЙНА.
avatar
2
Шановна пані історику, чому Вас обходить те навіщо влада в пожежному порядку на передодні виборів одночасно називає 2 вулиці на прохання комуністів, а 2 інші - націоналістів?
Мета: щоб не було проблем на сесії і у зв"язку балотуванням Соколова в нардепи через скандальність "прихватизації" земельних ділянок в Ялівщині, бо підставним прихватизаторам законно терміново треба перепродати 8,2 га.
В такій ситуації Ваші історичні екскурси не можуть звісно не викликати пошани як до професіонала.
Але!
Шановний істрику Чернігвщині, чому тоді не було ніяких від Вас коментарів про дві могили героя Радянського Союзу П.Кулика на Руськом кладовищі, а також про те чиїх рук жертви були знайдені по вул.Тихій у 1959 році?
Чому б не запрпонувати назвати ці вулиці імені героїв Рад. Союзу Кулика або Руденка?
avatar
4
Шановний пане Соломаха! В листі поважаних мною громадян Чернігова не поважно сказано про людей. доля яких склалася неоднозначно і трагічно. Це приклад того, як спочатку треба добре знати про те, що говориш. На мою думку, називати людськими іменами вулиці не зовсім етично. До революції чернігівські вулиці мали зовсім інші назви і звучали не погано: Садова,Зелена, 1-й Холодний, 1-й Український Хутір, Південна і т.д.
Стосовно Руденка і Кулика. Не було такої шумихи навколо цих імен, як навколо Галанова і Короткова. Тому я нічого не знала. Головне зараз змінити склад Комісії по вулицях корінним чином. Іншого шляху не ІСНУЄ. А влада...
avatar
5
Пані Людмило, повністю з Вами погоджуюсь.
avatar
6
Пане Сергію! Я задоволена. Успіхів Вам!
avatar
3
Шановна(без іронії) пані Людмило!
Чи можлива історія як об'єктивна наука, не кромсована політиками, - як точна наука, грунтована лише на першоджерелах?
Коли, на Вашу думку, більше кромсали історію політики та ідеологи - за радянських часів, чи тепер?
avatar
7
На жаль, не знаю Вашого імені, тому кажу просто доброго ранку. Історія можлива як об`єктивна наука у тому випадку, коли політики та ідеологи не будуть торкатися її своїми руками і давити на вчених. Сумно, що і в наш час відбувається кромсання історичних фактів і подій. Вся біда в тому, що в кожному з нас живе радянський менталітет у різних своїх виявах. Особливо у політиків та ідеологів. Щодо до першоджерел, то не всі архіви відкриті, на жаль. Наприклад,люди обурюються корупційними фактами в правоохоронних органах. Якби відповідні архівні документи були б сьогодні більш доступними для дослідників, то наші громадяни дізналися б, що це явище в нашій країні має глибоке коріння, яке приховувалося тодішньою владою. Так що раптом нічого не буває.
avatar