реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чи може існувати “інша” Росія?

Уявимо собі, що Україна не тільки звільнила всю свою територію, але і розбила рашистську орду повністю, ЗСУ дійшли до Москви і взяли той кремль, виловили всіх путлєровських покидьків і засудили в міжнародному трибуналі до довічного ув’язнення.

Чи може з’явитись тоді “інша” Росія, побудована такими людьми, як Нєвзоров, Каспаров, Фейгін, Макарєвіч, Ахіджакова, той же не-бутєрброд Навальний?

Нація формує культуру, культура формує націю. Чи можлива інша російська нація в лоні тієї імперської культури? Починаючи з Дєржавіна і Пушкіна, з їх одами царям і полтавськими битвами, через Толстого з його війною і миром, і Достоєвського, з його трагедією ростовщіци і чмошного придурка з сокирою, з його ідіотом і братами Карамазовими, і закінчуючи “прогресорами” Стругацьких, - що ми маємо в тій культурі? Маємо імперію. В тій чи іншій формі, агресивну імперію, яка силою нав’язую світу свою “справедливість”, свій “прогрес”. А всередині того прогресу сидять Раскольніков з сокирою, затурканий ідіот, агресивні і тупі купці, та раб Гєрасім зі своєю втопленою Муму.

Я вибачаюсь за мій “примітивізм аналізу”, але якщо тверезо подивитись на всю художню та матеріальну культуру Російської імперії, то можна ясно побачити її “героїв”. Що в масовій культури в “рюмкє водкі на сталє”, що в так званій класиці. А в матеріальній культурі також все ясно. Її абсолютно чітко окреслено фразою: “Спіздіть унітаз і умєрєть”.

Тому оті одиниці русскіх людєй, які начебто зараз на нашому боці, не мають сили нічого зробити, нічого змінити. Вони, в якомусь сенсі, є незначною флуктуацією, відхиленням від російської норми. І при тому всьому, десь в них всередині глибоко сидить і Пушкін, і Достоєвський, і Стругацкіє. Сидить в підсвідомості міцно і є основою свідомості.

Чи може ця культура виховати щось інше, ніж отого вбивцю і насильника, що прийшов сьогодні нести нам “прогресс” і нас “асвабаждать”? Питання, звісно, риторичне, хоч і багато ще знайдеться в нашій країні людей, для яких відповідь на це питання буде щось на кшталт “нє всьо так однозначно”.

Але, як ви розумієте, для мене ця відповідь чітка і зрозуміла. Саме російська імперська культура породила та виховала і отих обдристаних “гєроєв Бучі”, і отого Нєвзорова.

Карфаген повинен бути зруйнований. Разом з їх імперською культурою. Без остаточного руйнування імперії, розпаду імперії на десяток дрібних держав, миру не буде, спокою не буде. “Інша” імперія неможлива. “Інша” Россія неможлива за визначенням, просто тому що сама ідея, сама назва “Росія” - і є імперія, і є війна. І перший крок до того — це руйнування імперії тут, в нашій країні. А для цього треба вичистити імперське лайно в наших головах.

Олексій ЛУКІН



Теги:розпад Росії, російсько - українська війна, Навальний, інша Росія, Олексій Лукін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar