реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чи готова влада інвестувати в молодь?

За даними ЄДРПОУ у 2008 році в Чернігівській області було зареєстровано 89 молодіжних організацій як юридичних осіб, здається досить не мало, а якщо згадати ще й про організації які зареєстровані шляхом повідомлення, то загалом більше 200 організацій… спробуйте згадати хоч декілька із них і чим вони займаються, мабуть, навіть, в «продвинутих» в пам’яті більше 10 організацій не назбирається.
Не хочеться довго говорити, що частина із них політичні проекти, хоча само по собі це не погано, головне щоб працювали! Хотілось би поміркувати над тим, чому так багато організацій, а так мало молодіжних проектів?А саме над питанням: чи реально є можливість реалізовувати молодіжні проекти у нашому місті?
Безперечно можна безперервно диспутувати що є важливішим: бажання щось реалізувати чи наявність ресурсів для цієї справи. Мені здається що істина, як і доволі часто, лежить десь посередині. Проводячи значну кількість різноманітних проектів практично кожного разу наша команда зустрічається із проблемою нестачі фінансів, десь гостріше, десь менше, але це головний фактор, який впливає на відповідь щодо питаня: «Чи реалізовувати проект?».
Нажаль, без підтримки якого-небудь міжнародного фонду практично неможливо провести, наприклад, нормальний тренінг для молоді на 4-5 днів, адже він буде настільки дорогий для учасників, що в ньому зможуть прийняти участь лише одиниці…
Звичайно існує система підтримки молодіжних ініціатив збоку міської та обласної влади, так на рівні міста існує конкурс проектів (див. сайт міськради), де можна отримати до 3000 грн. на проект, на рівні області можна отримати фінансування під проект, але система дещо не зрозуміла (на сайті ОДА відповідна інформація відсутня) …хоча, зокрема, наша організація отримувала не раз таке фінансування без жодних корупційних схем, але хотілось би прозорих правил гри і зрозумілу систему прийняття рішень!
Крім того є можливість звернутися за спонсорством до комерційних структур, але тут також не все просто, адже бізнесу цікава реклама, яку досить непросто забезпечити та й в часи кризи ніхто не прагне інвестувати кошти, навіть на рекламу власного бренду..
Тобто не все так весело у молодіжній діяльності. Залишається проводити або мало бюджетні проекти (читай не масштабні і для вузького кола молоді) або такі які можуть самоокупатися чи не потребують фінансування.
У зв’язку із постійними «дірками» в бюджеті та проблемами із фінансуванням навіть найнеобхідніших витрат із місцевих бюджетів, мабуть, хибно буде кричати, протестувати та вимагати збільшення фінансування молодіжних проектів… Але подумати як саме можна допомогти молодіжним організаціям і знайти рішення важливо й можливо!!!
Хоча воно у нас дісно мізерне: якщо порівняти рівень фінансування програм молодіжних громадських організацій у м.Чернігові та м.Полтави у 2009 році, тобто міст, які приблизно рівні за кількістю населення то маємо наступне:
• м.Полтава виділяє 382 тис. грн. або 0,0795% від видатків загального фонду;
• м.Чернігів виділяє – 30 тис. грн. або 0,0086% від видатків загального фонду.

Як видно підтримка молодіжних організацій (читай молоді) м.Полтави у порівнянні із м.Чернігів майже в 10 разів менша в абсолютному та у відносному вираженні.
Повторюсь: не потрібно збільшення фінансування в 10 разів, а потрібно віднайти інші механізми підтримки молоді, а вони є!
Головний ресурс, який не використовується – це адмінресурс! Адже величезна кількість фінансових ресурсів молодіжних організацій витрачається на речі, які реально може надати місцева влада безкоштовно або за собівартістю, адже є підприємства відповідного підпорядкування.
Орієнтовні статті витрат, які реально можна зменшити це:
- оренда залів для проведення культурно-масових заходів,
- оренда приміщень для проведення тренінгів,
- транспортні витрати,
- оренда музичного обладнання, подіуму,
- рекламні витрати.
Загалом вище перелічено значну частину витратних статей під час реалізації молодіжних проектів.
Отже, можливо покращити допомогу молодіжним проектам лише розібравшись у даній проблемі та маючи конкретну методику отримання тих чи інших ресурсів.
Тож, головне: «політична воля» представників місцевої влади. Тоді і в місті, і в області стане більше цікавих, потрібних, корисних молодіжних проектів!
Ну, а побажання молоді – головне працювати і тоді результат неодмінно буде позитивний!

Сергій Багмут, заступник Голови Облстудради Чернігівської області









Коментарі (0)
avatar