реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівський Рух став першим на Лівобережжі

У Чернігові відзначили тридцятиріччя крайової організації Народного Руху.

Тридцятиріччя крайової організації Народного Руху відзначили у Чернігові. У департаменті інформаційної політики облдержадміністрації провели круглий стіл, а біля каменя «Борцям за волю України» — мітинг.

«Народний Рух став підвалиною української державності», — наголосив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Ігор Слезко. А представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко з гордістю зауважив, що чернігівський Рух виник п’ятим в Україні, а на Лівобережжі — першим. «У Чернігові всі національно-демократичні партії починалися з «Просвіти», яка тоді звалася товариством української мови імені Т. Шевченка. А знаменита «ковбасна революція» прогриміла з нашого міста на весь Радянський союз і стала каталізатором радикальних процесів», — розповів історик.

Цікавим був виступ і 90-річного Михайла Данилюка, який тривалий час працював відповідальним секретарем обласної організації НРУ — ще в 70-ті роки його переслідували за націоналізм, хоча він всього лише обстоював правильну назву міста, в якому працював. В управлінні шахти почали писати замість міста Першотравенська Донецької області на російський лад — Пєрвомайськ. Хоча загальновідомо, що власні назви не перекладаються. Заступник головного інженера М. Данилюк видав розпорядження, яким заборонив вживати у діловодстві шахти той мовний покруч. Партком компартії відчитав його за націоналізм.

Учасники зібрання пригадували моменти боротьби Народного Руху за незалежність України та наголошували на потребі відновлення цієї політичної сили в сьогоднішній непростій ситуації. «Народний Рух — це не архівна справа, а нагальна потреба нового етапу боротьби за українські національні цінності», — підкреслювали рухівці та дослідники новітньої історії.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:Народний Рух, Василь Чепурний, Чернігівський Рух, Сергій Бутко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar