реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чернігівські шляховики не змогли зховати кінці у воду

КРУ в Чернігівській області завершило державні фінансові аудити КП «Чернігівське міське шляхове управління» та Комунального шляхо-будівельного підприємства Чернігівської міської ради.
Результати досліджень вражають і примушують замислитися, чому ж і де втрачає бюджет міста.
Зокрема, державні аудитори встановили, що через неефективні управлінські дії згадані комунальні підприємства за 2007— 2009 рр. втратили понад 30 мільйонів гривень!
Приміром, КП «Чернігівське міське шляхове управління» розрахунково втратило доходів на суму 4,8 млн грн. через те, що не проводило ремонтних робіт 416 вулиць міста. І зовсім не через брак грошей, а тому, що ці вулиці на його балансі… не перебували. З 9 мостів, що рахувалися на балансі, підприємство провело ремонт тільки трьох, недоотримавши, таким чином, доходу на 1,4 млн. грн. А, ставши переможцем тендерів, що проводило Управління ЖКГ Чернігівської міськради на виконання робіт з поточного ремонту доріг на 10 млн грн., 50% цих робіт КП передало субпідрядним організація. Тож, 4,7 млн грн. замість нього заробили «інші дяді».
Управлінські рішення, що приймалися керівництвом Комунального шляхо-будівельного підприємства, також, за висновком державних аудиторів, у багатьох випадках не назвати ефективними. Так, 3,6 млн грн. підприємство витратило на поточні ремонти асфальтових доріг і тротуарів. Інакше кажучи, перевело на латання вибоїн. Між тим, спрямувавши ці кошти на капітальний ремонт, шляховики могли б улаштувати 42 тис. кв.м асфальтового покриття вулиць, а міжремонтні терміни в такому разі були б у 3 — 10 разів довшими. Крім того, майже 10 млн грн. підприємство розрахунково втратило через недотримання міжремонтних строків проведення капремонту асфальтового покриття вулиць міста, які не ремонтувалися вже понад 10 років.
А ще державні аудитори дослідили, що згадані комунальні підприємства нехтували Законом «Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти». Без проведення тендерів вони придбали асфальтобену, бітуму, щебеню та паливно-мастильних матеріалів на 8 мільйонів гривень.
Довідка. Комунальне підприємство «Чернігівське міське шляхове управління» та Комунальне шляхо-будівельне підприємство Чернігівської міської ради створені з метою здійснення господарської діяльності по виконанню однотипних робіт з будівництва, капітального та поточного ремонтів вулично-дорожньої мережі, ремонту мостів, шляхопроводів, підземних переходів, гідротехнічних споруд, виконання підрядних робіт по будівництву, капітальному ремонту та реконструкції автомобільних доріг.
Валентина МАРТИНЕЦЬ,
начальник відділу аудиту у сфері державної та комунальної власності КРУ в Чернігівській області





Коментарі (0)
avatar