реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Чернігівщину та Дніпропетровщину поєднав Брежнєв

$В Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» з 2000 року діє програма співпраці у виставковій діяльності з визначними художниками України та провідними музеями і заповідниками. Відтак, чернігівці мали можливість побачити виставки, зокрема, з Національного художнього музею України, Київського музею російського мистецтва, Національного музею Т.Шевченка, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. У виставковій залі Колегуму демонструвались картини Тараса Шевченка, Карла Брюлова, Іллі Рєпіна, Михайла Нестерова, Василя Тропініна, Івана Сошенка, Василя Кричевського, Миколи Пимоненка, Тетяни Яблонської, Миколи Реріха, Євгена Лещенка, Івана Пилипенка, Михайла Гайового, Володимира Винниченка, Івана Марчука, Миколи Глушенка, Феодосія Гуменюка, Миколи Стратілата та інших визначних художників. В чернігівському заповіднику також були представлені виставки вишитих ікон Дмитра Блажейовського, ювелірних виробів Класичного ювелірного дому «Лобортас», голограм «Скарби України», мікромініатюр Володимира Казаряна «Восьме чудо світо» та багато інших експозицій, які стали відкриттям для чернігівців та гостей міста.
Цього року Національний заповідник «Чернігів стародавній» започаткував співпрацю з творчими майстрами з Дніпропетровської області та музеєм історії м. Дніпродзержинська.
У квітні в Чернігові демонструвалася виставка майстрині петриківського розпису Галини Назаренко. Художниця представила понад 70 творів, серед них – мальована скриня, декоративні тарелі та панно. А ще вона представила численним шанувальникам мистецтва майстер-клас «петриківки».
До речі, Галина Назаренко представлена на здобуття звання «Заслужений майстер народної творчості України». Національний заповідник «Чернігів стародавній» надіслав листа голові Дніпропетровської обласної держадміністрації О.Вілкулу з проханням підтримати присвоєння визначній майстрині почесної відзнаки.
У травні в чернігівському заповіднику була представлена виставка подарунків Брежнєву «...І особисто Леоніду Іллічу» з фондів Музею історії м. Дніпродзержинська. В експозиції демонструвались близько 60-ти подарунків Леоніду Брежнєву: картини, скульптури, величезні вази і килими з портретами Брежнєва, поштові марки і тому подібне. Велику частину експонатів складали оформлені в розкішні футляри вітальні адреси від трудових колективів, братських країн і партійних організацій.
У Дніпродзержинському музеї в травні відкрилась виставка «Народна ікона Чернігівщини» з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Тут експонувалися народні ікони різні за стилем і манерою виконання та за рівнем професійної майстерності. Окрему групу становили ікони XIX століття з яскравим національним колоритом, українськими типажами святих «Богоматір Охтирська», «Різдво Богородиці». Представлені були і високохудожні твори професійного іконопису «Спас Нерукотворний», «Георгій Побідоносець». На виставці також демонструвалися і побутові рушники Чернігівщини.
Днями Національний заповідник «Чернігів стародавній» відвідала директор Дніпродзержинського музею історії міста Наталія Буланова. Вона оглянула пам’ятки архітектури та експозиції заповідника. Відбулася також зустріч із його керівництвом, на якій обговорено подальшу співпрацю у виставковій та науковій діяльностях.
Наталія Буланова разом з науковими співробітниками заповідника завітала у село Москалі Чернігівського району, де відбулася зустріч із відомим колекціонером та збирачем старожитностей Юрієм Дахном. Тож незабаром у Дніпродзержинському музеї відкриється етнографічна виставка з приватної колекції Юрія Володимировича Дахна.

Сергій Черняков, «Чернігів стародавній».





Коментарі (0)
avatar