реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Чернігівщина: один рік життя сільської громади

Представляємо на розсуд читача огляд за 2010 рік сіл Ведильці і Малійки Ведильцівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області. Такі інформаційні матеріали вже п’ятий рік випускають юні краєзнавці Ведильцівської загальноосвітньої школи I-III ступенів.

Керівник проекту, вчитель історії Ведильцівської ЗОШ I-III ступенів
Чернігівського району Чернігівської області
Леонід Лапай

ВЕДИЛЬЦІ І МАЛІЙКИ В 2010. ОСНОВНІ ПІДСУМКИ РОКУ

Інформаційний огляд

Соціально-економічний розвиток:

Замість ПОП «Червона зірка» створено нове сільгосппідприємство – дочірнє підприємство «Екокартопляфуд».
У 2010 р. тривав процес передачі прав власності на майно, оновлення деяких виробничих приміщень, укладались угоди з оренди земляних ділянок. Діяло 2 пилорами: одна в Ведильцях, друга – Малійках (час від часу).
До 40% працездатного населення працювало на підприємствах в м. Славутичі та на об’єктах ЧАЕС. Частина була зайнята в Пакульському та Ведильському лісництвах, на пилорамах в селах Пакуль, Мньов та Кархівка, в торгівлі, закладах освіти, культури та медицини.
У приватній власності мешканців с. Ведильці перебувало 12 тракторів і 5 вантажних машин; в с. Малійки – 4 трактори. Також було 2 зернозбиральних комбайна. Діяли 4 магазини, з них 3 – приватні. Діяла вежа мобільного зв’язку компанії «Київстар». Стан газифікації: у с. Ведильці всього будинків – 396, з них газифіковано – 218; у с. Малійки – 120, з них газифіковано – 64; що становить близько 65% від загалу. В приватній власності мешканців с. Ведильці перебувало 199 корів. За наявною інформацією кількості власників персональних комп’ютерів становила 1 на 75 мешканців села, кількість легкових автомобілів – 1 на 75 мешканців. Мережею Інтернет могли користувались як за допомогою мобільних телефонів, так і через модеми персональних комп’ютерів. Використовувалося близько 20 супутникових антен телебачення.

Громадсько-політичне життя:

У 2010 році відбулись дві виборчі компанії, президентські вибори та вибори до органів місцевої влади. На президентських виборах 2010 р. більшість: в 1 турі –283 або 62% виборців, в 2 турі – 342 або 65% виборців підтримали кандидатуру Ю.В. Тимошенко. Сільським головою села 31.10.2010р. було обрано знову В.М. Кузьменка. Депутатами до сільської ради обрано О.Я. Авраменко, А.М. Блашкун, Л.В. Ворох, М.М. Духно, Н.Д. Живець, Т.В. Ковальчук, Н.І. Коротич, Г.М. Кузьменко, Н.Г. Кузьменко, Н.Г. Михайлюк, Л.І. Рак, О.В. Росла, Г.І. Руда, Л.М. Сергієнко, В.К. Ширай, Г.М. Яковенко.


Культура і стан інформаційного простору:

Працював будинок культури, де щосуботи відбувалась дискотека для молоді. Інколи співочий гурт села проводив концерти для жителів села.

Найпопулярніші свята:

Новий рік, Різдво, Великдень, День села, свято Покрови.

Найбільш популярні видання:

газети «Сільські вісті», «Гарт», «Вісник Ч».
Більшість мешканців села мають власні телевізори та радіоприймачі, мобільні телефони.


Екологічна ситуація:


Найбільш забрудненими залишились центральна частина села і місцевість навколо села. Зберігалось близько 10 сміттєзвалищ навколо села.

Демографічна ситуація:

Станом на 01.01.2011р. всього населення – 934 чоловік. З них в селі Ведильці – 767, в селі Малійки – 167. За рік померло 35, народилось 8 чоловік.

Кримінальна ситуація:

Мали місце дрібні крадіжки, найбільша кримінальна подія року – викрадення двох корів з місцевого сільгосппідприємства.

Про авторів:
Збір інформації – М. Бусел, Є. Губар, І. Захаров, Д. Кузьменко, Д. Пеньковець, І. Самійленко, С. Щербиніна.
Редагування, комп’ютерний набір: М. Бусел, Р. Захаров, Є. Губар, М. Лапай, В. Щербинін.





Коментарі (0)
avatar