реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівці про захист української мови та держави: «Борітеся — поборете!»

Жителі Чернігова попри брехливу кампанію антиукраїнських сил у більшості підтримують необхідність захисту української мови як державної. Вони усвідомлюють, що мовну провокацію політичні банкрути розігрують з метою відвернути увагу народу від провалу соціально-економічних реформ.

Такі враження від спілкування з городянами мають активісти Української народної партії під час агітаційного заходу «Захистимо українську мову – збережемо державу!».
Вони збирали підписи на захист державної мови, розповсюджували українські газети «Народне слово» та «Світ», листівки, дарували чернігівцям синьо-жовті стрічки.
Крім побажань активістам УНП на зразок крилатого виразу Кобзаря «Борітеся — поборете!», деякі мешканці обласного центру висловлювали надзвичайно радикальні рецепти «лікування» для антиукраїнських сил від «мовної хвороби».
А молода чернігівська поетеса Оксана АНІЩЕНКО запропонувала власні вірші. Один із них, написаний ще 10 років тому, звучить на диво актуально:

До сучасників!
Народилася з болю та крові,
Твоє слово – величне, могутнє!
Так вклонімося ж ми Рідній Мові,
й незалежно крокуєм в майбутнє!
Виростала із літери в слово,
немов пагін безсмертної квітки.
Не згубилася ти, Рідна Мово,
не злякалась залізної клітки!
Знову вітер, насупивши брови,
Мов чига на тебе між хмар.
Не цураймося ж Рідної Мови,
Наша мова – це Божий дар!

25.01.2002 р., до Дня Української мови.

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП


На світлині чернігівська поетеса Оксана АНІЩЕНКО



Намет актвістів УНП біля Центрального ринку міста Чернігова









Коментарі (6)
avatar
1
Краще назвати цю хорошу акцію:"Давайте спілкуватися українською!". ЦЕ ДЛЯ ПЕРЕСІЧНИХ ЧЕРНІГІВЦІВ, УЧОРАШНІХ УКРАЇНОМОВНИХ МЕШКАНЦІВ СІЛ.
А взагалі претензії слід направляти начальникові ГУ культури облдержадміністації п.МОЙСІЄНКУ і заст голови ОДА п.ТКАНКУ, які не забезпечують виконання у Чернігівській області вимог ст.10 Конституції України щодо державного статусу української мови та відповідних пунктів положень Мінкультури та Головуправління культури ОДА.
avatar
2
Пане Шкурку, якщо перша пропозиція заслуговує на підтримку, то друга - насторожує.
Вимагати від чиновників і їх хазяїв - олігархів насаджувати мову справа безперспективна і шкідлива.
Не будемо "котятами"!
Переконаний, якщо б донецькі бандити першими зробили б ставку на україномовнй електорат, то дніпропетровські б - на російськомовний.
Згадайте якими були на виборах "Громада" у 1998 р. і БЮТ на виборах у 2002 році.
Розколюй і володій - принцип загарбників.
avatar
3
Аргументація до теми захисту рідної мови: http://nosivka-syut.at.ua/news/na_zakhist_ridnoji_movi/2012-07-07-75
avatar
4
Перш ніж впроваджувати європейську мовну хартію, треба було її уважно прочитати, все зважити і ратифікувати з застереженнями. Якби оранжеві це зробили вчасно, то тепер не кусали локті і не чухали потилиці.
Я прочитав напівприйнятий закон 9073. Регіонали навернули в нього таке, що виконати його в повному обсязі неможливо. А стосовно російської мови - запросто! І все відповідає європейській мовній хартії.
Європейці можуть критикнути регіоналів лише за те, що вони включили в нього лише 18 нацменшин, а не всі 130, що живуть в Україні. Ото була б Вавілонська башта, сумна доля якої відома, бо її будували різномовні будівельники.
А тепер оранжеві такі патріотичні та розумні, ну прямо як моя жінка - опосля!
avatar
5
пане Горяєве, з"ясуйте для себе коли була ратифікована ця хартія і хто ініціатор.
І головне.
Визначте,будь-ласка для себе, що означає термін "помаранчові".
Це і СПУ Мороза, і ПППУ Кінаха, Порошенко тощо.
Цей термін мав сенс тільки у 2004р. і до вересня 2005 р. і у 2007 році(однак вже без вище вказаних СПУ, ПППУ і Порошенка).

А вже потім використовуйте в полеміці.
avatar
6
Пане Сергію! Від чиновників треба вимагати виконання законів. Якраз цим і не займаються політики, насамперед ті, що є чи хочуть потрапити до законодавчого органу.
avatar