реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чернігів святкує ювілей хрещення Русі

Хресною ходою від церкви святих князя Михайла і боярина Федора сьогодні у Чернігові розпочалося відзначення початку хрещення Русі. Поцесія пройшла вулицею гетьмана Полуботка до храму святої великомучениці Параскеви- П'ятниці, де був відслужений молебень. Цей храм -- перший на Чернігівщині, у якому зазвучала молитва рідною мовою

Далі через Красну площу хресна хода у супроводі міліції та автомобіля швидкої медичної допомоги (вони не знадобились, слава Богу) пройшла мимо обласної державної адміністрації до храму святої великомучениці Катерини -- козацького храму, що є також кафедральним собором Чернігівської єпархії.

У Катерининській церкві відслужено молебень та Божественну Літургію, очолену архієпископом Чернігівським і Нжинським Євстратієм у співслужінні архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона та єпископа Вишгородського, керуючого справами Київської патріархії Агапіта і численного духовенства.

Найціннішу реліквію -- хрест із часточкою Хреста Господнього, на якому був розіп'ятий Ісус Христос, несе ніжинський благочинний, настоятель Всіхсвятського храму о. Сергій Чечин. Ковчег із часткою мощей великомучениці Варвари -- в руках козелецького благочинного о.Андрія Пилипчака. Частку мощей святого митрополита Іоанна Тобольського несе ніжинський священик, настоятель Покровського храму о. Михаїл Якубів.

Поруч з іконами та хоругвами вперше бачимо і хоругву чернігівського молодіжного братства святих Михайла і Федора, яку тримає громадський активіст Олександр Бондарев.

Незважаючи на будний день, людей у процесії було багато. Йшов з вірянами Київського патріархату і народний депутат України від "Свободи" Руслан Марцінків. Йшли також депутати міської ради Костянтин Іванов та Олег Мороз. Державних чиновників, крім керівника відділу у справах релігій, помічено не було.

Василь ЧЕПУРНИЙ











Теги:хрещення Русі, Катерининська церква, Чернігів, православіє, 1025-річчя


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А які історичні підстави асинхронного, тобто не в один день, святкування початку офіційного хрещення Русі українськими православними церквами? 
Хто йде не в ногу - УПЦ КП, чи решта православного світу?
avatar