реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігів присвоюватиме воїнам почесне звання

У Чернігові героям російсько-української війни на сході України присвоюватимуть відзнаку територіальної громади міста – почесне звання «Захисник України – Герой Чернігова». Відповідне рішення прийняте депутатами на пленарному засіданні 46-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання 31 жовтня. «За» це рішення проголосували 33 депутата міської ради. Про це повідомляє прес- служба міської ради.

Ця відзнака присвоюватиметься мешканцям міста Чернігова за вагомий особистий внесок у захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Тим, хто брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО/ООС, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Під час розгляду цього питання у сесійній залі виникла дискусія. У окремих депутатів виникли питання щодо дотримання геральдики нагрудного знаку, а також звучали пропозиції розширити перелік претендентів на отримання цього почесного звання, зокрема включити інші категорії учасників бойових дій.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що це питання обговорювалося за участю фахівців та родин загиблих героїв. І якщо немає суттєвих зауважень до зовнішнього вигляду нагрудного знаку, він запропонував депутатам все ж таки проголосувати за це рішення.

- Як говорить досвід, якщо якесь питання вирішити експромтом, а не розглядати півроку, то результат буде кращим. Якщо є суттєві зауваження по зовнішньому вигляду цієї відзнаки, то давайте їх розглянемо, і тоді знімемо це питання. Але фахівці його розглядали разом з родинами загиблих. Крім того, в цьому питанні немає ніякого юридичного протиріччя. Ми можемо рішенням міської ради встановити таку відзнаку і грошову винагороду, - сказав міський голова та додав, що після прийняття цього рішення можна буде направити відповідний запит у відповідне патентне бюро задля того, щоб отримати відповідь щодо дотримання усіх вимог до таких почесних нагород.

Владислав Атрошенко також зазначив, що усі категорії учасників бойових дій достойні таких нагород. Але потрібно приймати окремі програми щодо відзначення, до прикладу, учасників Другої світової війни, воїнів-афганців тощо.

В ході обговорення депутати міської ради внесли кілька правок до Положення, зокрема, у Порядок висування претендентів на Почесне звання та його присвоєння. А саме: у разі посмертного присвоєння Почесного звання черговість висування претендентів визначається згідно з датою загибелі/смерті внаслідок захворювання (травми), пов'язаного із захистом Батьківщини.

Претендентами на присвоєння Почесного звання можуть бути:

Герой України;
лицар ордена Богдана Хмельницького І ступеня;
кавалер ордена "За мужність" І ступеня;
загиблий/померлий внаслідок захворювання (травми), пов’язаного із захистом Батьківщини, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та які відзначені державними нагородами України, визначеними статтями 6, 7 Закону України "Про державні нагороди України", є Героєм України, або лицарем ордена Богдана Хмельницького, або кавалером ордена "За мужність", окрім осіб, яким відповідно до вимог чинного законодавства України відмовлено у призначенні одноразової грошової допомоги у зв'язку із загибеллю/смертю під час виконання бойового завдання.

Церемонія вручення почесного звання проходитиме щорічно, під час святкування Дня захисника України. На урочистостях вручатимуть Диплом Захисника України – Героя Чернігова та нагрудний знак "Захисник України – Герой Чернігова". Також надаватиметься разова грошова винагорода у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, встановлених нормативно-правовими актами станом на 1 січня року, в якому присвоєне Почесне звання. Якщо звання присвоєне посмертно, то нагороду передають найближчим родичам.



Теги:Чернігівська міська рада, російсько - українська війна, захисники України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar