реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чернігів: перше засідання ради громад

Голови обласних адміністрації та ради В’ячеслав Чаус та Олена Дмитренко провели перше засідання новоутвореної ради територіальних громад області.

В організаційному плані вона складатиметься з правління та комітетів, які працюватимуть у конкретних сферах. До роботи запропоновано залучати представників органів влади та незалежних експертів.

Рада громад розглянула ряд важливих проблем і першою було фінансування закладів освіти цього навчального року. За інформацією управління освіти і науки ОДА, дефіцит видатків освітньої субвенції на оплату праці педпрацівників закладів загальної середньої освіти області на 1 вересня складав понад 39 мільйонів гривень. У 41 громаді (з 57 всіх в області) нестачі освітньої субвенції до кінця року не очікується.

«Якщо ми оптимізовуємо заклади, то завчасно маємо подбати про якісну дорогу та транспорт для підвозу учнів», — зазначив голова ОДА. В результаті домовилися оновити карту шкільних маршрутів і спільно шкувати шляхи для ремонту саме цих доріг.

Йшла мова і про виконання місцевих бюджетів за минулі місяці поточного року і про складання бюджетів на наступний рік. Наголошено на необхідності розробки комплексних планів просторового розвитку територій, адже без них паралізується уся будівельна діяльність на місцях. «Інший бік — фінансовий: за попередніми розрахунками, на це потрібно, залежно від території громади, 4-8 млн грн. Можна отримати державну субвенцію. Для Чернігівщини цьогоріч такі кошти передбачені у сумі 3,6 млн грн. Однак заявки на їх отримання від громад не надходили. Причина — відсутність у територіальних громадах розроблених топографо-геодезичних знімань (їхня вартість — 700 тис.–1,5 млн)» - повідомив департамент ОДА з інформаційної діяльності.

Говорили і про інвентаризацію водних об’єктів, яких в області більше двох тисяч, але тільки 9 громад створили профільні комісії. І лише в трьох громадах є соціальне таксі – завдяки цьому Носівська, Остерська та Височанська громади отримали безоплатно від Мінсоцполітики спеціально обладнані транспортні засоби. Відтак жителі з інвалідністю можуть дістатися до потрібних закладів та установ без перешкод. Ця транспортна послуга запроваджена і в Чернігівській громаді: на умовах співфінансування бюджетів придбані два спеціально обладнаних автомобілі.

"Голос України"
Фото департаменту інформаційної діяльності Чернігівської ОДА.



Теги:Ратан Ахмедов, Чернігівська ОДА, ОТГ, В'ячеслав Чаус, Андрій Портний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar