реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігів: міліція чи «полиция»?

Майже рік тому, 1 березня 2011 року, в Російській Федерації міліція офіційно була перейменована в поліцію.
Міліція з пострадянських республік досі залишається тільки в Білорусі, Киргизії, Таджикистані, Узбекистані та Україні. Українська міліція діє відповідно до Закону України «Про міліцію» від 20 грудня 1990 року № 565-XII.

6 квітня 2011 року Президент України Указом № 383/2011 затвердив нове «Положення про Міністерство внутрішніх справ України». В тексті цього Положення термін «міліція» зовсім не вживається.
Більш того, у пункті 7 цього Положення щодо назв структурних підрозділів вказується, що МВС України здійснює свої повноваження через «головні управління, управління МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті, районні, районні в містах, міські управління (відділи), лінійні управління (відділи)».
Отже, структурні підрозділи МВС України, наприклад на Чернігівщині, повинні мати такі назви:
- Управління МВС України Чернігівської області;
- Чернігівський міський відділ МВС України в Чернігівській області (в містах);
- Чернігівський районний відділ МВС України в Чернігівській області (в районах);
- Новозаводський районний у місті Чернігові відділ МВС України в Чернігівській області (район в місті).
Це, як кажуть, в теорії. На практиці в Чернігові досі маємо Деснянський та Новозаводський «відділ міліції Чернігівського міського відділу УМВС України в Чернігівській області».
Більш того, ці назви не тільки на вивісках цих двох міліцейських установ, але вони ще й дублюються окремими вивісками російською мовою. Залишається тішитися, що «міліцію» російською мовою не перейменовано в «полицию».
До речі, в Чернігові досі не було модним дублювати вивіски на установах російською мовою. Це все ж таки додаткові кошти на їх виготовлення.
У зв’язку з цим 25 січня 2012 року автор звернувся з інформаційним запитом до Управління МВС України в Чернігівській області.
Як повідомив перший заступник начальника Управління МВС України в Чернігівській області В.М. Костильов кількість, зміст та мова написання офіційних вивісок на установах, в яких розташовані підрозділи МВС України, визначається ст. 37 Закону УРСР «Про мови в Українській РСР», а саме: «офіційні назви державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій утворюються і подаються українською мовою. З правого боку (або внизу) ці назви можуть подаватися в перекладі іншою мовою».
Можна лише втішатися, що чернігівські правоохоронці знають чинне законодавство України. Залишається тільки сподіватися, щоб вони дотримувалися його на практиці.

Сергій Соломаха


















Коментарі (1)
avatar
1
Як це утворення на території постсовкіа не назвеш, воно все одно буде опричниною в руках корумпованих владців.
avatar