реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Целофан нас переживе!

Проблема поводження з відходами, на сьогодні, є найбільш актуальною для нашої держави. Чернігівська область в цьому плані не є винятком.
Основну складову в загальній масі відходів, що утворюються в області, займають тверді побутові відходи та виробничі відходи 4 класу небезпеки, які, в основному, видаляються на полігони, сміттєзвалища, накопичувачі тощо.

Тверді побутові відходи, що утворюються в області, складуються на 26 полігонах та 739 звалищах.

Протягом всього року Держекоінспекція в Чернігівській області здійснює перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства, норм, правил і стандартів з екологічної та радіаційної безпеки при поводженні з відходами та отруйними речовинами, заготівлі металобрухту.

Тільки за І квартал п.р. за результатами перевірок складено 130 протоколів, 130 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 25,313 тис.грн.

Проведено перевірки 4-х полігонів твердих побутових відходів (ТПВ) та селищних сміттєзвалищ.

Полігон ТПВ, який знаходиться на відстані 2 км від смт Варва та 2 км від водотоків та водойм, знаходиться в задовільному стані, фактів розміщення відходів поза межами полігону не встановлено. Разом з тим, Варвинською селищною радою не забезпечено розроблення паспорту місця видалення відходів та технологічного регламенту експлуатації полігону ТПВ.

Експлуатацією та обслуговуванням полігону ТПВ у м. Мена займається Менська міська рада. Земельна ділянка площею 6,1266 га, на якій розміщений полігон, використовується на підставі державного акту на право постійного користування. Сміттєзвалище розташоване на відстані 1,5 км від міста і знаходиться у задовільному стані. Територія полігону обвалована, періодично здійснюється ущільнення відходів. Міською радою розроблений паспорт місця видалення відходів, але не забезпечено його погодження в установленому поряду.

ВАТ “Бобровицьке ВУЖКГ” займається вивезенням побутового сміття та обслуговуванням полігону ТПВ площею 2 га в м. Бобровиця. Відповідно до плану експлуатації полігон розрахований на 500 тисяч м3 відходів, на час проведення перевірки заповнений на 40 %. Полігон поділений на сектори для складування відходів, періодично проводиться ущільнення відходів.

За результатами перевірок власникам полігонів надані приписи на усунення порушень. Посадові особи, які допустили порушення вимог природоохоронного законодавства, притягнуті до адміністративної відповідальності.

На земельній ділянці площею 30,18 га, яка розташована на території Новобілоуської сільради Чернігівського району знаходиться полігон ТПВ та ставки-накопичувачі промислових токсичних відходів м. Чернігова.

Технічним обслуговуванням вищевказаних об’єктів займається ПП “Гранпласт”.

Полігон твердих побутових відходів в м. Чернігові функціонує з 1961 року. Він відноситься до категорії високонавантажених, спосіб складування сміття висотний. Схемою санітарної очистки міста, експлуатація полігону передбачена до 1997 року, але у зв'язку з відсутністю альтернативних варіантів, його експлуатація продовжується.

На сьогоднішній день на полігоні розміщено біля 20 млн. м3 відходів (5 млн. тонн). Площа під розміщення відходів на полігоні практично вичерпана, але за відсутності альтернативних рішень, на полігоні щорічно розміщується біля 150 тис. тонн відходів.

Вирішення даної проблеми можливе тільки завдяки ліквідації ставків-накопичувачів рідких промислових відходів та будівництва сміттєсортувального та сміттєпереробного комплексу.

На сьогоднішній день виділена земельна ділянка під сміттєпереробний комплекс м. Чернігова та проведена робота по розробці проектно - кошторисної документації на будівництво комплексу потужністю 350 тис. тонн сміття на рік. Через відсутність ефективного інвестора, на сьогоднішній день, проект залишається не реалізованим.

Також потребує вирішення така проблема, як виникнення пожеж на міському полігоні. Необхідно прискорити питання щодо розробки кар’єру для вибирання грунту на присипку відходів.

В ставках накопичено біля 130 тис. тонн рідких токсичних відходів, які негативно впливають на стан ґрунтових вод і довкілля в цілому.

Через порушення правил експлуатації ПП “Гранпласт” ставків-накопичувачів промислових токсичних відходів та відсутність ліцензії на право здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, рішенням заступника Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області від 14.07.2005р. № 10, експлуатація ставків - накопичувачів була припинена. З моменту припинення експлуатації об’єкту - фактів розміщення на ньому токсичних відходів не зафіксовано.

Ліквідація ставків-накопичувачів дасть змогу значно покращити екологічний стан в районі Чернігівського міського полігону твердих побутових відходів.

На сьогоднішній день, виробничо-комерційною фірмою “ВКО” м. Рівне на підставі рішення виконкому Чернігівської міської ради від 23.05.2005р. № 101, розроблено проектну документацію “Будівництво установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів на полігоні твердих побутових відходів (с. Масани Чернігівської області). Розділ “Оцінка впливу на навколишнє природне середовище” розроблений в 2006 році ДП “Водземпроект” ВАТ “Чернігівводпроект”. Проектна документація пройшла екологічну експертизу і отримала позитивний висновок від 11.10.2006р. № 010-12-8/2. Будівництво установки не проводиться у зв’язку з відсутністю коштів.

Однією із важливих проблем у сфері поводження з відходами є ліквідація непридатних хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

На сьогоднішній день на території області знаходиться 904,307 тонни непридатних ХЗЗР, які зберігаються в 202 місцях, з них в 18 місцях, де власники відсутні і нагляд за ними здійснюють представники органів місцевого самоврядування. У незадовільному стані зберігаються 258, 19 тонн непридатних ХЗЗР у 66 місцях.

Держекоінспекцією в Чернігівській області у І кварталі п.р. перевірено 16 місць складування непридатних ХЗЗР. Встановлено, що 4 з них не відповідає екологічним і санітарним нормам.

За результатами перевірок встановлено, що ситуація з непридатними до використання ХЗЗР змінюється не в кращу сторону.

Так, у м. Бобровиця на території ВАТ “Бобровицький райагрохім” у складському приміщенні зберігаються непридатні до використання тверді та рідкі хімічні засоби захисту рослин у кількості, згідно інвентаризаційних даних, 274,5 тонни. У зв’язку з тим, що ВАТ “Бобровицький райагрохім” протягом тривалого часу не здійснює виробничої та господарської діяльності, фактично власник пестицидів відсутній. На час перевірки ворота складського приміщення закриті, але одні ворота не замкнені, з воріт частково зняті дошки – можливий доступ сторонніх осіб. Дах складського приміщення частково пошкоджений, відсутні декілька листів шиферу, що спричиняє попадання до складу атмосферних опадів.

В межах населеного пункту м. Мена на території колишнього ВАТ “Менский райагрохім” знаходиться склад непридатних до використання ХЗЗР, у якому згідно інвентаризаційних даних, зберігається 48,59 тонн твердих агрохімікатів. Фактично власник складського приміщення відсутній. На момент перевірки складське приміщення знаходиться у незадовільному стані. Дах складу частково зруйнований, що призводить до попадання у склад атмосферних опадів і створює загрозу забруднення навколишнього природного середовища. Двері та вікна у складському приміщенні відсутні, охорона відсутня, можливий вільний доступ сторонніх осіб. Тара, у якій зберігаються непридатні ХЗЗР пошкоджена, частина агрохімікатів (близько 0,5 тонн) зберігається біля складського приміщення.

В деяких випадках, за наполяганням держінспекторів з охорони навколишнього природного середовища, вдалось покращити стан зберігання, але в результаті реформування аграрного сектору економіки в ряді випадків немає правонаступника власника місць їх зберігання. Земля, на якій вони знаходяться, розпайована, непоодинокі факти розкрадання будівельних матеріалів, з яких побудовані складські приміщення, місця зберігання пестицидів потерпають від пожеж. Об’єкти, які вдалось відремонтувати піддаються новим руйнуванням і грабуванням. Сільськогосподарські підприємства, які є власниками ХЗЗР, знаходяться у важкому фінансовому стані і не мають можливості профінансувати заходи по облаштуванню складських приміщень чи знешкодженню ХЗЗР. Фермерські господарства, що створюються на місці колишніх сільгосппідприємств, не є їх правонаступниками і відмовляються від складських приміщень, де зберігаються ХЗЗР.

Постійно діючі комісії з питань поводження з безхазяйними відходами в районах області практично є бездіяльними і обов’язки по нагляду за місцями, де відсутні власники, покладаються на органи місцевого самоврядування, які на сьогоднішній день не мають коштів для проведення робіт по знешкодженню непридатних ХЗЗР та облаштуванню місць у відповідності до вимог законодавства.

Для вирішення цього наболілого питання необхідно прийняти відповідні законодавчі акти, щоб провести фінансування заходів по знешкодженню непридатних ХЗЗР з місцевих та державного бюджетів.

Відповідно до великої кількості звернень громадян, які надходять до Держекоінспекції в Чернігівській області щодо незадовільного стану прибережних захисних смуг річок Десна та Стрижень, інспекторами з ОНПС здійснено рейд-перевірку по м. Чернігову.

В ході перевірки встановлено, що прибережні захисні смуги річки Десна, біля пішохідного мосту, засмічені побутовими відходами (які, ймовірно, не прибрані ще з часу загальноміського суботника, який проводився 17 квітня), відсутні місця для тимчасового розміщення побутових відходів (урни, контейнери), що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ.

При огляді території лівого берегу річки Десна виявлені непоодинокі факти скупчення побутових відходів, залишених після відпочинку громадян (пакетів, поліетиленових і скляних пляшок та металевих банок з під напоїв, паперу, тощо) на схилах та елементах мосту, на бетонованому майданчику безпосередньо на березі річки, в бетонованих кільцях, а також виявлені факти спалювання даних відходів.

У результаті весняного підйому рівня води у річці Десна зазначені відходи потрапляли до річки, що призвело до її засмічення та забруднення.

Лісовий заказник “Урочище Ялівщина”, який є місцем відпочинку мешканців міста і також постійно засмічується побутовими відходами. Недостатня кількість місць для тимчасового зберігання відходів, несвоєчасне їх видалення призводить до розміщення відходів у несанкціонованих місцях. Прибережні захисні смуги річки Стрижень та сама водойма засмічені побутовими відходами, які залишаються після відпочинку громадян.

Органами місцевого самоврядування не забезпечується достатній контроль за додержанням природоохоронного законодавства в сфері поводження з відходами. Та в не повній мірі здійснюється контроль за станом прибережних захисних смуг, не забезпечена ефективна організація збирання і видалення побутових відходів, недостатня кількість спеціально облаштованих місць для тимчасового зберігання побутових відходів.

Та все ж таки потрібно і населенню більш свідомо ставитися до проблеми забруднення навколишнього природного середовища. Адже ви своїми діями позбавляєте не тільки себе, але й своїх дітей і онуків від задоволення жити в чистій та багатій на красу природі.

Пам’ятайте, що викинута консервна банка може розкладатися до 100 років, поліетиленові пакети і пляшки понад 200 років! Не перетворюйте мальовничі галявини, берега річок в смітники!

Держекоінспекція

в Чернігівській області




Теги:сміттєзвалище, побутове сміття, Ялівщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar