реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Цей номер варто отримати — ідентифікаційний

Сплата податків – це конституційний обов’язок громадян. Для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов'язані сплачувати податки, збори та інші обов'язкові платежі до бюджетів створено Державний реєстр фізичних осіб, який являє собою автоматизований банк даних.

Документи для реєстрації у Державному реєстрі від громадян приймають державні податкові інспекції за місцем їх постійного проживання чи місцем отримання доходів.

Комплект документів та реєстраційних даних, який подається до податкового органу, необхідний для забезпечення повноти обліку доходів, сплати податків, уникнення помилок, отримання інформації про доходи Пенсійним фондом тощо.

Є категорія громадян, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера. Такі особи повинні офіційно повідомити про це відповідні державні органи. У такому разі у їхніх паспортах робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера. Реєстраційні дані, що подає така фізична особа до податкового органу, та номер, який вказаний у відмітці, до Державного реєстру не вносяться.

Номер, що стоїть на штампі у паспорті, є порядковим номером документа (відривного корінця до довідки за формою N В3), на підставі якого внесено цю відмітку до паспорта органом внутрішніх справ.

Для перевірки наданої інформації, органу ДПС надається 30 календарних днів, після чого фізичній особі видається довідка, яка дійсна протягом 30 календарних днів. З цією довідкою фізична особа звертається до органу внутрішніх справ за місцем реєстрації, який і вносить відмітку до її паспорта.

Після отримання в органі внутрішніх справ відмітки про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера і надання до податкової служби відповідного повідомлення, облік доходів платників податків здійснюється за серією та номером паспорта з використанням інформації про прізвище, ім'я та по батькові.

Однак хочемо наголосити, що громадяни, які відмовилися від ідентифікаційного номера можуть зіштовхнутися з певними проблемами. Приміром, якщо вони звернуться із запитом до податкової служби про отримані ними доходи, то, на жаль, податківці не зможуть однозначно визначити доходи фізичної особи за її прізвищем, іменем та по батькові та надати відповідну інформацію для подання її до інших інстанцій. А така інформація може бути необхідною для отримання соціальної допомоги, чи, приміром, субсидії. Тому громадяни, які відмовилися від ідентифікаційних номерів, зможуть підтвердити свої доходи лише у роботодавця.

Тож очевидно, що ідентифікаційний номер краще отримати.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області




Теги:Податки, ідентифікаційний номер


Читайте також



Коментарі (0)
avatar