реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Болдині гори у Чернігові повинні цікавити не тільки туристів. ФОТО

Нагадаю, що згідно частини другої статті 1 Статуту територіальної громади міста Чернігова, «Чернігів є історичним містом, осередком давньослов’янської і української культур. На території міста зосереджені неповторні історичні, культурні і природні пам’ятки місцевого, регіонального, загальнодержавного та світового значення».
Краще, здається, про місто над Десною і не скажеш, а мешканцям міста залишається лише цим пишатися…
Чи варто?! Судіть самі.
Без сумніву, перлиною історичної спадщини Чернігова є розташований на Болдиних горах один з найбільших некрополів ІХ – ХІ століть в Україні. Сьогодні збереглося близько 230 курганів. Найбільші серед яких – Гульбище та Безіменний.
Засмучує, що ця унікальна перлина залишається поза увагою місцевої влади.
Традиційно в місті упорядковуються лише так звані ідеологічні об’єкти, що пов’язані з комсомолом чи перемогою радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Ще б пак, на них можна піаритися під час чергового ювілею…
Так, у минулому році до 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни було відновлено пам’ятну дошку «Аллея Победы», яка засвідчує закладення у вересні 1984 року алеї учасниками зльоту «Дорогами славы отцов». У той же час поряд з нею залишаються в занедбаному або сплюндрованому стані навіть охоронні знаки (дошки) археологічних пам’яток, які встановлені ще за часів УРСР на курганах Гульбище, Безіменний та некрополі.
До речі, у 2011 році громадська організація Українське товариство охорони пам’яток історії та культури спромоглося виготовити і передати для встановлення охоронні дошки для 52-х пам’яток, розташованих в районах Чернігівської області.

Виникає щонайменше декілька питань до чернігівців і обраної ними місцевої влади:

1. Хиба це справа лише громадських організацій?
2. Невже представникам міської влади (від міського голови до депутатів рад) не соромно за стан хоча б перлин історичної спадщини нашого міста?
3. Невже Статут територіальної громади міста Чернігова для них – це нікчемна писулька, а можновладці і далі будуть тільки базікати про пріоритет розвитку туризму у місті ?

Сергій Соломаха








Алея і Пам’ятна дошка «Аллея Победы» до реконструкції



Алея і Пам’ятна дошка «Аллея Победы» після ремонту у 2011 році

Курган Гульбище



Курган Безіменний











Коментарі (0)
avatar