реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Армія має позбутися духу совєтчини

Модернізація армії передбачає відмову від радянської атрибутики

Радянські армійські традиції досі присутні у символіці та геральдиці українських військових частин. Натомість експерти переконують: модернізувати армію і перемогти у війні, опираючись на ті ж самі символи, що і росіяни, — неможливо.

Має відбутися очищення української армії від атавізмів радянського минулого. Про переорієнтацію Збройних сил на українські військові традиції йшлося 13 жовтня ц.р. на круглому столі «Новий імідж українського війська», організованому Українським інститутом національної пам’яті.

Військовослужбовці, ветерани, військові експерти, історики та громадські діячі вважають, що слід творити такий образ Збройних сил України, який буде привабливим як всередині країни, так і за її межами. Цей образ мав би опиратися на українську воєнну традицію. Саме вона підійматиме бойових дух наших вояків, а також ще раз засвідчить світові: Україна є країною із власною переможною історією.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наголосив: «Невід'ємним елементом модернізації української армії має бути позбавлення її залишків радянського минулого, що досі присутні в назвах та нумерації військових частин, їх геральдиці та символіці.

Не можна ефективно протистояти донецьким терористам та російській армії, опираючись на ту саму, що й вони, радянську спадщину. Тому що ця традиція не просто не українська, але й, як свідчить історія та останні події на Донбасі – антиукраїнська».

Голова громадської організації «Департамент воєнно-культурної антропології» Олександр Руденко проаналізував моделі дерадянізації армії в Польщі, Литві та Молдові. «Варто, опираючись на досвід тієї ж Польщі, обрати декілька періодів української історії для формування національного обличчя українського війська», – зазначив дослідник.

Микола Чмир, член Українського геральдичного товариства, розповів про невдалі спроби оновлення іміджу українського війська за останні 23 роки незалежності. «Зовнішній образ української армії формувався на тлі боротьби двох тенденцій – максимального збереження радянських традицій, або ж застосування традицій національних. Результат цієї боротьби нам всім відомий, проте протягом існування українських Збройних сил були неодноразові спроби надати їм національного вигляду, але з різних причин вони зазнавали невдачі. Хотілося б, щоб на цей раз спільними зусиллями і експертного середовища, і відповідних відомств відбулось таки очищення від радянщини» – зауважив науковець.

За результатами круглого столу Український інститут національної пам’яті планує звернутися до Міністерства оборони з пропозицією співпраці з даного питання.

Український інститут національної пам’яті



Теги:УІНП, дерадянизація, Українська армія, радянщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar